BLOG


BLOG | 21 december 2022

Operatie of niet?

Met een blessure of aandoening ken je de vier muren van de huisarts waarschijnlijk als je eigen woonkamer. Je huisarts stelt een operatie voor, maar eigenlijk voel je je daar helemaal niet zo prettig bij. Een operatie is voor veel mensen wel de laatste optie. ‘Maar ik wíl helemaal geen operatie’, denk je misschien.

operatie

Natuurlijk: of een ingreep nodig is, hangt volledig van de soort en ernst van een aandoening af. Een hernia of een ingescheurde kruis- of knieband kan met een chirurgische ingreep goed behandeld worden. Maar is dit wel altijd nodig? Het hoeft lang niet altijd zo te zijn dat een operatie voor hetzelfde of een beter resultaat zorgt dan het gebied aanpakken met fysiotherapie. Met name ouderen hebben baat hierbij. Herstellen van een operatie duurt vaak lang en veroorzaakt veel klachten bij oudere patiënten. Ze hebben last van het gebied of durven het niet goed te bewegen, waardoor het herstel langer duurt of complicaties ontstaan. Ook ná een operatie is fysiotherapie dus uitermate geschikt.

Fysiotherapie

Hoewel zowel een operatie als fysiotherapie het probleem kan aanpakken, kan je voorkeur uitgaan naar fysiotherapie. Omdat het goedkoper is, bijvoorbeeld, en omdat de kans op complicaties aanzienlijk kleiner is. Wanneer je kiest voor fysiotherapie, worden de spieren rondom het probleemgebied met de fysiotherapeut getraind. Balans- en krachtoefeningen helpen je aansterken en maken het gebied sterker. Bovendien zijn spieropbouw en veel bewegen natuurlijk ook bevorderlijk voor de algehele gezondheid. Bij een hernia helpt fysiotherapie bijvoorbeeld met de spieropbouw in de rug, wat kan helpen tegen de pijn en bewegen vergemakkelijkt. En dát, bewegen, is zo belangrijk.

Overleggen

Wanneer je een blessure of aandoening hebt, is het van belang dat je altijd eerst langs een arts of fysiotherapeut gaat. Een goede afweging maken is erg nuttig voordat je aan je behandeling naar keuze begint. In sommige gevallen is een operatie tóch de beste of meest effectieve oplossing. Het is altijd het beste om met een arts of je behandelaar te overleggen. Die heeft vaak net zoveel of meer inzicht in jouw situatie en kan jou helpen het beste besluit te maken.

Dit artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Zeeland.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Omgaan met chronische pijn

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Eindelijk weer pijnvrij bewegen!

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Wat is de oorzaak van die pijn?

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

Schouder aan schouder je pijn te lijf

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

‘Ik had de hoop opgegeven’

Je bent dan toch aan de beurt. Je hield je netjes aan de regels, had een keer je moeder op bezoek en ja hoor: een positieve test.

Lees verder

Geen quick fix!

De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.

Lees verder

Het nut van dry needling!

De vraag als iemand voor het eerst hoort van dry needling is simpel: wát is het? Soms heb je ervan gehoord via ervaringen van vrienden of familie.

Lees verder

Fysiotherapie voor je kind

Fysiotherapie bij kinderen wordt nog vaak als spannend gezien door veel ouders. Nergens voor nodig, want ook voor hen kan het veel voordelen met zich meebrengen.

Lees verder

Bekkenklachten: luister naar je lichaam

Jong of oud, man of vrouw, bekkenklachten kunnen bij iedereen voorkomen. Deze kunnen mild zijn, maar ze kunnen je ook hinderen in je dagelijkse functioneren. Lees meer.

Lees verder

Ervaringen

Goede hulp en vriendelijke medewerkers

- Janco

Zeer tevreden over de persoonlijke benadering/aandacht van de therapeut, de behandeling zelf en de goede en duidelijke uitleg. Goede persoonlijke aandacht en begeleiding. Goede inschatting van wat ik aankan en stimulatie om meer te doen zonder over mijn grenzen te gaan. Ze legt heel goed uit wat, waarom en waaruit de behandeling bestaat. Maar op de meest kwetsbare momenten geeft ze ook uitleg waarom het pijn doet. Pijnvrij nu…bedankt Daphne!

- Wendy

Heel tevreden! 5 sterren

- Alice

Afspraak inplannen

Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.