BLOG


BLOG | 1 december 2021

Schouder aan schouder je pijn te lijf

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van. Flinke schouderpijn kan zó’n impact hebben dat het je zelfs flink beperkt in je dagelijkse bezigheden. Daar wil je het liefst zo snel mogelijk vanaf.

schouder

Uit de kom, een slijmbeursontsteking, een frozen shoulder, slijtage: het zijn zo maar een paar aandoeningen die hevige schouderpijn kunnen veroorzaken. Het is het meest beweeglijke gewricht van je lichaam, en dat maakt het tegelijkertijd een vrij complex gewricht. Het bestaat uit de bovenarm met schouderkop, het schouderblad met schouderkom en het sleutelbeen. Deze botten staan in verbinding met het borstbeen, de wervelkolom en ribbenkast en al díé gewrichten worden aangestuurd door een groot aantal spieren, kapsel en banden.

Complex

‘Doordat er zoveel botten en weefsels een rol spelen binnen het gewricht, hoeft de oorzaak van de pijn niet per se in de schouder zelf te zitten’, legt Erwin Schell uit. ‘Door beperkingen in andere gewrichten of spieren kan de schouderklacht namelijk in stand worden gehouden of verergeren. Soms is er zelfs helemaal geen sprake van een probleem in het schoudergewricht, maar is er een uitstralende pijn vanuit een ander gebied.’

Schouderspecialisatie

Door jarenlange ervaring en goede scholing heeft Schell Fysiotherapie zich gespecialiseerd in schouderklachten. ‘Hierdoor zijn wij in staat om de achterliggende oorzaak van de pijn vast te stellen’, vervolgt Erwin. ‘Dit doen we onder meer door het maken van een goede bewegingsanalyse waarbij ook gebruikgemaakt wordt van echografie. Deze vrij nieuwe specialisatie binnen de fysiotherapie stelt ons in staat om de zogenoemde ‘weke delen’, zoals spieren, pezen en de slijmbeurs, te beoordelen en te zien of er bijvoorbeeld sprake is van een ontsteking of peesscheur. Sinds kort behandelen we nu ook cliënten met Neuralgische Amytrofie. NA is een vervelende zenuwaandoening in de schouderof het schouderblad. Het wordt gekenmerkt door terugkerende hevige pijnaanvallen in het gewricht waarna er een gedeeltelijke of gehele verlamming van de spieren plaatsvindt.’

SchouderNetwerkZeeland

Schell Fysiotherapie is samen met andere manueel therapeuten uit de regio Zeeland SchouderNetwerkZeeland gestart. Het doel van de vereniging is om het fysiotherapeutisch behandelen en het onderzoek bij schouderpatiënten te optimaliseren. Erwin: ‘De samenwerking met andere hulpverleners binnen onze provincie, zoals orthopeden, traumatologen en radiologen, die zich hiermee bezighouden is hierdoor verbeterd. Door met elkaar te overleggen en samen te werken, kunnen schouderklachten van patiënten beter beoordeeld en behandeld worden.’

Dit artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Zeeland.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Omgaan met chronische pijn

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Eindelijk weer pijnvrij bewegen!

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Wat is de oorzaak van die pijn?

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

‘Ik had de hoop opgegeven’

Je bent dan toch aan de beurt. Je hield je netjes aan de regels, had een keer je moeder op bezoek en ja hoor: een positieve test.

Lees verder

Geen quick fix!

De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.

Lees verder

Het nut van dry needling!

De vraag als iemand voor het eerst hoort van dry needling is simpel: wát is het? Soms heb je ervan gehoord via ervaringen van vrienden of familie.

Lees verder

Operatie of niet?

Heb je een blessure of aandoening ? Dan is fysiotherapie vaak uitermate geschikt. Lees er hier meer over.

Lees verder

Fysiotherapie voor je kind

Fysiotherapie bij kinderen wordt nog vaak als spannend gezien door veel ouders. Nergens voor nodig, want ook voor hen kan het veel voordelen met zich meebrengen.

Lees verder

Bekkenklachten: luister naar je lichaam

Jong of oud, man of vrouw, bekkenklachten kunnen bij iedereen voorkomen. Deze kunnen mild zijn, maar ze kunnen je ook hinderen in je dagelijkse functioneren. Lees meer.

Lees verder

Ervaringen

Goede hulp en vriendelijke medewerkers

- Janco

Zeer tevreden over de persoonlijke benadering/aandacht van de therapeut, de behandeling zelf en de goede en duidelijke uitleg. Goede persoonlijke aandacht en begeleiding. Goede inschatting van wat ik aankan en stimulatie om meer te doen zonder over mijn grenzen te gaan. Ze legt heel goed uit wat, waarom en waaruit de behandeling bestaat. Maar op de meest kwetsbare momenten geeft ze ook uitleg waarom het pijn doet. Pijnvrij nu…bedankt Daphne!

- Wendy

Heel tevreden! 5 sterren

- Alice

Afspraak inplannen

Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.