LYMFOEDEEMTHERAPIE
Wat is oedeemtherapie?
Oedeemtherapie, ook wel lymfedrainage genoemd, is een specialisatie binnen de fysiotherapie gericht op het behandelen van onzichtbaar en zichtbaar oedeem. Dit is een vochtopeenhoping welke meestal in de benen ontstaat, maar het kan feitelijk op iedere plaats in het lichaam voorkomen. Er zijn vele mogelijke oorzaken.
Een aantal van deze oorzaken staat hieronder vermeld:
Wat doet een oedeemtherapeut?
Bij een eerste bezoek zal er een intakegesprek en lichamelijk onderzoek plaatsvinden, waarna samen met u een behandelplan zal worden opgesteld.
Een behandeling kan bestaan uit de volgen vormen:
Oefentherapie
In veel gevallen kan er door het oedeem een bewegingsbeperking zijn ontstaan waardoor bewegingsomvang en spierkracht zijn afgenomen. Door oefeningen kunt u de functie van uw ledematen weer verbeteren. Daarbij maken we gebruik van de “spierpompfunctie” van onze spieren
Manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van specifieke handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daar vandaan in de circulatie/bloedsomloop kan worden opgenomen.
Bandageren (compressietherapie)
Door middel van het aanleggen van bandages/zwachtels wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van het vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous (TEK) worden aangemeten.
Lymfetaping
Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een specifieke tape die een (liftende) werking heeft, waardoor de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.
Ademtherapie
Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van (lymfe)vocht.
Voorlichting
U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.
Hoe komt u bij de oedeemtherapeut terecht?
Met uw huisarts of specialist kunt u overleggen of lymfedrainage of oedeemtherapie in uw geval gewenst is. U kunt dan met een gerichte verwijzing van een arts of specialist zelf contact met ons opnemen om een afspraak te maken. Wij streven ernaar zo spoedig mogelijk een eerste consult met u te plannen
Wie betaalt de oedeemtherapeut?
In principe gelden de regels als voor de normale fysiotherapie. Lymfoedeem valt in de meeste gevallen onder de chronische aandoeningen en behandelingen daarvoor wordt in dat geval door de zorgverzekeraar veelal volledig vergoed, rekening houdend met uw eigen risico.
Ook interessant voor jou
Ervaringen
Afspraak inplannen
Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.