DRY NEEDLING


Wat is Dry Needling?

Dry Needling (DN) is een innovatieve vorm van fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen.

Fysiotherapeuten die de scholingen bij Dry Needling Systems © hebben gevolgd kunnen ook een techniek toepassen, waarin een bepaald gebied van spanningsklachten beïnvloedbaar is, waarmee minder snel na reacties na de behandelingen zullen optreden. Ook zullen deze fysiotherapeuten zich kunnen specialiseren in diverse andere DN technieken als huid- en beenvliestechnieken. De resultaten zijn in combinatie met gerichte oefeningen veelbelovend

Is Dry Needling hetzelfde als acupunctuur?

Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij DN wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend spieren worden behandeld.

Bij klassieke acupunctuur wordt gewerkt vanuit een energetisch concept. Bij DN richten we ons meestal op spierverhardingen en is de verklaring van het effect ervan niet gebaseerd op “energie” reguleren, maar op basis van fysiologie en biochemische processen.

Het is met name vanuit het verklaringsmodel dat DN deel uitmaakt van het domein van de fysiotherapeut.

Wat is een spierverharding en wat voelt u?

Een spierverharding is een hard aanvoelende plek (‘knoop’) in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken.

Klachten kunnen zich uiten door:

 • pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
 • bewegingsbeperkingen en /of stijfheid
 • verminderde kracht bij aanspannen van de spier
 • pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
 • soms ook reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude

Hoe ontstaan deze spierverhardingen?

Spierverhardingen kunnen ontstaan door:

 • een verkeerde beweging of een ongeluk
 • langdurig verkeerde houding of overbelasting
 • langdurige overbelasting met als veelvoorkomend probleem nek-armklachten (RSI, CANS)
 • overbelasting bij sporters
 • beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
 • langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband
 • psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
 • voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk)
 • chronische infecties en allergieën
 • slaaptekort

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken deze spieren ook in de behandeling.

Wat voelt u tijdens de behandeling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt, soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is succes verzekerd en wordt de spier soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn is dan beduidend minder.

Soms voelt u dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren. En sporadisch komt het voor dat u zich een beetje naar voelt. Niet om u daar zorgen over te maken, dit verdwijnt ook weer snel.

In de eerste behandeling zullen we ons beperken in het aanprikken van meerdere spieren om even uw reactie te testen.


Ook interessant voor jou

Ervaringen

Goede hulp en vriendelijke medewerkers

- Janco

Zeer tevreden over de persoonlijke benadering/aandacht van de therapeut, de behandeling zelf en de goede en duidelijke uitleg. Goede persoonlijke aandacht en begeleiding. Goede inschatting van wat ik aankan en stimulatie om meer te doen zonder over mijn grenzen te gaan. Ze legt heel goed uit wat, waarom en waaruit de behandeling bestaat. Maar op de meest kwetsbare momenten geeft ze ook uitleg waarom het pijn doet. Pijnvrij nu…bedankt Daphne!

- Wendy

Heel tevreden! 5 sterren

- Alice

Afspraak inplannen

Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.