BLOG


BLOG | 20 juni 2021

Eindelijk weer pijnvrij bewegen!

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Pijnvrij bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt. Pas als er ergens in je lichaam iets niet goed werkt, door een blessure, ziekte of trauma, en bewegen gepaard gaat met pijn, word je ineens gedwongen om na te denken hoe je je voet neer moet zetten, je arm moet heffen of iets van de grond moet oppakken. En juist als pijnvrij bewegen niet meer zo vanzelfsprekend is, lijken er ineens nog steeds meer klachten te ontstaan.

pijnvrij bewegen

Dat komt omdat je lichaam voor compensatiestrategieën kiest, waardoor overbelasting ontstaat. Dit kan grote gevolgen hebben en op den duur voor chronische pijnklachten leiden. Chronische pijn leidt tot duidelijke veranderingen in zowel de spierfunctie als de aansturing vanuit de hersenen. Bepaalde spierfuncties kunnen zelfs helemaal uitvallen wat tot verminderde steun en stabiliteit kan leiden. Pijnvrij bewegen lijkt ineens heel ver weg.

Neurac

‘Eigenlijk moeten je hersenen getraind worden om deze zwakke schakels weer op te pakken en het normale bewegingspatronen weer eigen te maken’, legt Erwin Schell uit. ‘Dit doen we met de ‘Neurac methode’, die goede resultaten geeft bij patiënten met chronische pijnen aan nek, rug, bekken, schouder en knie. Deze trainingsmethode is een ideaal middel voor functionele krachttraining en blessurepreventie, zowel in therapie, fitness als bij topsport.’

Zwakste schakel

‘Redcord is het unieke systeem dat Neurac mogelijk maakt. Essentieel bij het hertrainen van de zwakke schakels is dat de oefeningen zo licht gemaakt worden, dat voor elke patiënt een pijnvrije uitgangshouding. De combinatie van instabiele koorden, het eigen lichaamsgewicht en de juiste uitgangshouding zorgt ervoor dat de ‘vergeten’ bewegingen correct, pijnvrij en zonder compensatie kunnen worden uitgevoerd’, vervolgt Erwin zijn verhaal. ‘De ondersteunende banden, opgehangen aan elastieken, verminderen namelijk het lichaamsgewicht en wordt de zwakke schakel getraind zonder dat het lichaam de compensatiestrategieën inzet. Zo wordt de zwakste schakel weer opgenomen in de bewegingsketen en maximaal getraind. Het is dus geen krachttraining, maar juist bedoeld om de aansturing te verbeteren, dus je hersenen te trainen, en daardoor is het mogelijk om de oefening, geheel pijnvrij, te verzwaren. De instabiele koorden zorgen voor de juiste steun. Klachten verminderen of verdwijnen soms al tijdens de eerste behandeling. Zo kun jij weer pijnvrij bewegen!’

Dit artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Zeeland.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Omgaan met chronische pijn

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Wat is de oorzaak van die pijn?

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

Schouder aan schouder je pijn te lijf

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

‘Ik had de hoop opgegeven’

Je bent dan toch aan de beurt. Je hield je netjes aan de regels, had een keer je moeder op bezoek en ja hoor: een positieve test.

Lees verder

Geen quick fix!

De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.

Lees verder

Het nut van dry needling!

De vraag als iemand voor het eerst hoort van dry needling is simpel: wát is het? Soms heb je ervan gehoord via ervaringen van vrienden of familie.

Lees verder

Operatie of niet?

Heb je een blessure of aandoening ? Dan is fysiotherapie vaak uitermate geschikt. Lees er hier meer over.

Lees verder

Fysiotherapie voor je kind

Fysiotherapie bij kinderen wordt nog vaak als spannend gezien door veel ouders. Nergens voor nodig, want ook voor hen kan het veel voordelen met zich meebrengen.

Lees verder

Bekkenklachten: luister naar je lichaam

Jong of oud, man of vrouw, bekkenklachten kunnen bij iedereen voorkomen. Deze kunnen mild zijn, maar ze kunnen je ook hinderen in je dagelijkse functioneren. Lees meer.

Lees verder

Ervaringen

Goede hulp en vriendelijke medewerkers

- Janco

Zeer tevreden over de persoonlijke benadering/aandacht van de therapeut, de behandeling zelf en de goede en duidelijke uitleg. Goede persoonlijke aandacht en begeleiding. Goede inschatting van wat ik aankan en stimulatie om meer te doen zonder over mijn grenzen te gaan. Ze legt heel goed uit wat, waarom en waaruit de behandeling bestaat. Maar op de meest kwetsbare momenten geeft ze ook uitleg waarom het pijn doet. Pijnvrij nu…bedankt Daphne!

- Wendy

Heel tevreden! 5 sterren

- Alice

Afspraak inplannen

Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.