
BLOG
Hoe fysiotherapie kan helpen bij tinnitus
Suizen, rinkelen, fluiten, zoemen of brommen. Hard of zacht. Scherp, dof of pulserend. Wist je dat maar liefst 1 op de 4 mensen in meer of mindere mate last heeft van tinnitus? In één oor of juist in beide oren. Het wordt ook wel ‘oorsuizen’ genoemd. Het geluid, dat voor iedere persoon weer anders is, wordt door de mensen om hen heen niet gehoord. Toch kan het een dusdanige impact hebben, dat het je dagelijkse leven behoorlijk beïnvloedt.

Mogelijke oorzaken van tinnitus
Tinnitus kan door verschillende factoren ontstaan. Vaak is oorsuizen ook het gevolg een combinatie van oorzaken:
- gehoorverlies
- stress en spierspanning
- kaakproblemen
- problemen met de houding, spierspanning of wervels in de nek
- hoge bloeddruk
- hoofdtrauma
- ziekte van Ménière
- beschadigde gehoorcellen in het binnenoor
- beschadigde gehoorbeentjes (otosclerose)
- bepaald medicijngebruik
Andere medicijnen
Wanneer je tinnitus wordt veroorzaakt door medicijngebruik, is het het overwegen waard om je arts een goed alternatief voor het medicijn te vragen. In dat geval kan het oorsuizen helemaal weer verdwijnen, maar in de meeste gevallen is het niet volledig te genezen. Toch kan een fysiotherapeut vaak wel verlichting van de klachten brengen wanneer deze te maken hebben met spier- en gewrichtsproblemen of stress.
Diverse mogelijkheden
Dat doen we door spanning te verminderen en de functionaliteit van je spieren en gewrichten te verbeteren. Hiervoor kunnen we verschillende technieken en therapieën inzetten:
- manuele therapie om de beweeglijkheid van je nek en kaak te verbeteren.
- houdingscorrectie wanneer je tinnitus (mede) wordt veroorzaakt door een verkeerde houding (die vaak gepaard gaat met een verhoogde spierspanning in de nek en schouders).
- kaaktherapie wanneer kaakproblemen, zoals tandenknarsen of klemmen, een rol spelen.
- oefentherapie met specifieke oefeningen die gericht zijn op het versterken van je nek- en rugspieren en het verbeteren van de mobiliteit.
- ademhalings- en ontspanningsoefeningen om stress te verminderen.
Multidisciplinaire aanpak
Tinnitus is een complexe aandoening en vaak niet (geheel) te genezen, maar met een multidisciplinaire aanpak kan er wel vermindering van de klachten optreden. Vaak werken we hierbij samen met andere zorgverleners, zoals KNO-artsen, audiologen, psychologen en tandartsen.
Neem contact op
Tinnitus is té vervelend om ermee door te lopen en niet te onderzoeken of je klachten verminderd kunnen worden. Heb jij last van oorsuizen en wil je weten of we hierin voor jou iets kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak voor een intakegesprek.
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen

Afspraak inplannen
Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.