BLOG


BLOG | 27 juni 2023

Bekkenklachten: luister naar je lichaam

Jong of oud, man of vrouw, bekkenklachten kunnen bij iedereen voorkomen. Deze kunnen mild zijn, maar ze kunnen je ook hinderen in je dagelijkse functioneren. Je merkt bijvoorbeeld problemen met je blaas of darmen, of bent beperkt in je mobiliteit.

bekkenklachten

Hulp inschakelen

Ongeacht hoe erg jouw klachten zijn, je wil graag van je pijn of ongemak af. Met bekkenklachten of andere pijnklachten kun je het beste zo snel mogelijk hulp inschakelen, om te voorkomen dat ze erger worden of dat je meer schade doet aan je lichaam. Maar hoe?

Onder de loep

Een veelvoorkomende oorzaak van bekkenklachten is de zwangerschap bij vrouwen, maar het is niet zo dat ze alleen bij hen voorkomen. Ze kunnen ook ontstaan door een operatie, blessures en aandoeningen. Bij bekkenklachten is de buikspier verslapt, wat resulteert in pijn of ongemak rond het bekken, de heupen en de billen. Dit komt in de meeste gevallen door asymmetrie: het bekken staat scheef. De meest voorkomende bekkenklachten zijn:

Bekkenklachten behandelen

Met behandelingen van een fysiotherapeut kun je je klachten al binnen een paar behandelingen verminderen of zelfs doen verdwijnen. Gedurende de behandelingen ligt de focus op het herstellen van de symmetrie en stabiliteit van de bekken. Er wordt verder gekeken dan het bekken en het hele lichaam wordt in overweging genomen, omdat klachten zelden geïsoleerd verschijnen. Je klachten worden eerst in kaart gebracht en er wordt gekeken wat er de oorzaak van is. Naar aanleiding hiervan ga je samen met de fysiotherapeut een behandelplan opstellen. Tijdens je behandeling werkt de fysiotherapeut met oefeningen om de bekkenbodemspieren te activeren en te versterken. Bovendien geeft hij advies over hoe je deze spieren dagelijks het beste kunt gebruiken.

Dit artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Zeeland.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Omgaan met chronische pijn

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Eindelijk weer pijnvrij bewegen!

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Wat is de oorzaak van die pijn?

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

Schouder aan schouder je pijn te lijf

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

‘Ik had de hoop opgegeven’

Je bent dan toch aan de beurt. Je hield je netjes aan de regels, had een keer je moeder op bezoek en ja hoor: een positieve test.

Lees verder

Geen quick fix!

De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.

Lees verder

Het nut van dry needling!

De vraag als iemand voor het eerst hoort van dry needling is simpel: wát is het? Soms heb je ervan gehoord via ervaringen van vrienden of familie.

Lees verder

Operatie of niet?

Heb je een blessure of aandoening ? Dan is fysiotherapie vaak uitermate geschikt. Lees er hier meer over.

Lees verder

Fysiotherapie voor je kind

Fysiotherapie bij kinderen wordt nog vaak als spannend gezien door veel ouders. Nergens voor nodig, want ook voor hen kan het veel voordelen met zich meebrengen.

Lees verder

Ervaringen

Goede hulp en vriendelijke medewerkers

- Janco

Zeer tevreden over de persoonlijke benadering/aandacht van de therapeut, de behandeling zelf en de goede en duidelijke uitleg. Goede persoonlijke aandacht en begeleiding. Goede inschatting van wat ik aankan en stimulatie om meer te doen zonder over mijn grenzen te gaan. Ze legt heel goed uit wat, waarom en waaruit de behandeling bestaat. Maar op de meest kwetsbare momenten geeft ze ook uitleg waarom het pijn doet. Pijnvrij nu…bedankt Daphne!

- Wendy

Heel tevreden! 5 sterren

- Alice

Afspraak inplannen

Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.