BLOG


BLOG | 20 oktober 2020

Omgaan met chronische pijn

Chronische pijnklachten kunnen je leven behoorlijk beheersen. Je hebt niet alleen te maken met de pijn die je ervaart, maar het heeft ook invloed op je conditie, je stemming, denken en doen en sociale contacten en activiteiten. Je richt je hele leven erop in.

chronische pijn

We spreken van ‘chronische pijnklachten’ als je er al zes maanden of langer mee te maken hebt. Meestal is er ook niet een duidelijk aanwijsbare oorzaak zoals bij acute pijnklachten, waarbij je kunt denken aan een trauma, vallen of stoten, een operatie of een infectie. In dat geval verdwijnt de pijn doorgaans na een periode van rust en herstel.

Sterkere spieren

Bij chronische pijn is het veel moeilijker te achterhalen waar het vandaan komt. ‘We behandelden dat vooral op de plek van de pijn zelf’, vertelt Erwin Schell. ‘Dat klinkt natuurlijk ook heel logisch. Stel dat je kniegewricht niet meer goed functioneert, dan richtten we ons met name op de spieren rondom de knie. Als je deze sterker maakt, heeft dat ook invloed op het gewricht zelf.’

Zwakste schakel

Maar sinds kort wordt er bij Schell Fysiotherapie ook behandeld volgens de ‘kinetic control’ methode. ‘Het is voor ons een heel andere manier van kijken’, legt Erwin uit. ‘Je kijkt namelijk naar het complete beweegpatroon van de patiënt en stemt de behandeling af op de zwakke schakels in de bewegingsketen. Bij pijn ben je namelijk geneigd om spieren te gebruiken die voor grote belasting en in beweging zetten zijn bedoeld. Deze hebben echter een lager uithoudingsvermogen dan de spieren die qua samenstelling en bouw met name geschikt zijn voor de stabiliteit van het gewricht. Deze spieren worden daardoor min of meer uitgeschakeld. Het gevolg is dat je anders bent gaan lopen en bewegen. Je bent immers geneigd de pijn te ontwijken en zoekt daardoor, vaak onbewust, een houding waarin je de minste pijn ervaart. Daarmee belast je je spieren die geschikt zijn voor hoge belasting, wat weer leidt tot vermoeidheid en pijnklachten, omdat deze spieren nu eenmaal een laag uithou dingsvermogen hebben. Met kinetic control kijken we dus aan de hand van jouw manier van bewegen, lopen of zitten waar het probleem zit. Door stukje voor stukje dit verkeerde, aangeleerde bewegingspatroon aan te pakken, zullen de pijnklachten uiteindelijk niet volledig verdwijnen, maar wel aanzienlijk verminderen en kun je er beter mee omgaan.’

Dit artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Zeeland.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Eindelijk weer pijnvrij bewegen!

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Wat is de oorzaak van die pijn?

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

Schouder aan schouder je pijn te lijf

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

‘Ik had de hoop opgegeven’

Je bent dan toch aan de beurt. Je hield je netjes aan de regels, had een keer je moeder op bezoek en ja hoor: een positieve test.

Lees verder

Geen quick fix!

De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.

Lees verder

Het nut van dry needling!

De vraag als iemand voor het eerst hoort van dry needling is simpel: wát is het? Soms heb je ervan gehoord via ervaringen van vrienden of familie.

Lees verder

Operatie of niet?

Heb je een blessure of aandoening ? Dan is fysiotherapie vaak uitermate geschikt. Lees er hier meer over.

Lees verder

Fysiotherapie voor je kind

Fysiotherapie bij kinderen wordt nog vaak als spannend gezien door veel ouders. Nergens voor nodig, want ook voor hen kan het veel voordelen met zich meebrengen.

Lees verder

Bekkenklachten: luister naar je lichaam

Jong of oud, man of vrouw, bekkenklachten kunnen bij iedereen voorkomen. Deze kunnen mild zijn, maar ze kunnen je ook hinderen in je dagelijkse functioneren. Lees meer.

Lees verder

Ervaringen

Goede hulp en vriendelijke medewerkers

- Janco

Zeer tevreden over de persoonlijke benadering/aandacht van de therapeut, de behandeling zelf en de goede en duidelijke uitleg. Goede persoonlijke aandacht en begeleiding. Goede inschatting van wat ik aankan en stimulatie om meer te doen zonder over mijn grenzen te gaan. Ze legt heel goed uit wat, waarom en waaruit de behandeling bestaat. Maar op de meest kwetsbare momenten geeft ze ook uitleg waarom het pijn doet. Pijnvrij nu…bedankt Daphne!

- Wendy

Heel tevreden! 5 sterren

- Alice

Afspraak inplannen

Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.