BLOG


BLOG | 19 oktober 2022

Het nut van dry needling!

De vraag als iemand voor het eerst hoort van dry needling is simpel: wát is het? Soms heb je ervan gehoord via ervaringen van vrienden of familie. Misschien heb je geen idee wat het is of waarom het wordt uitgevoerd. We leggen het je graag uit!

Dry needling betekent letterlijk ‘droge naald’. Het is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van deze droge naald. De naald wordt gebruikt op zogenaamde “triggerpoints” in de spieren. Deze triggerpoints zijn lokale verkrampingen in spieren, waar een overgevoelige plek is ontstaan door een gebrek aan doorbloeding of zuurstof. Dit kan bijvoorbeeld door over- of onderbelasting, stress, een ongeval of het vaak of lang maken van dezelfde beweging. De behandeling helpt deze verkrampingen verlichten of zelfs verdwijnen.

Prik je lek

Dry needling is geen acupunctuur. Hoewel er dezelfde soorten naalden gebruikt worden, is de grondgedachte anders dan die van acupunctuur. Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die dan enkele tijd blijven zitten. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kort de spieren worden behandeld. Acupunctuur is ook gebaseerd op oosterse geneeswijzen. Dry needling is daarentegen meer gebaseerd op de principes van de westerse geneeskunde en komt oorspronkelijk uit Canada. Bij dry needling richten we ons op spieren terwijl acupunctuur er vooral op gericht is om energie te reguleren.

De behandeling

Via een gerichte prik met de naald worden je triggerpoints behandeld. Als de klachten al langer spelen, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. De klacht heeft zich dan uitgebreid naar andere spieren. Maak je je zorgen om de pijn? Nergens voor nodig? De meeste mensen voelen het nauwelijks.

Dit artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Zeeland.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Omgaan met chronische pijn

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Eindelijk weer pijnvrij bewegen!

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Wat is de oorzaak van die pijn?

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

Schouder aan schouder je pijn te lijf

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

‘Ik had de hoop opgegeven’

Je bent dan toch aan de beurt. Je hield je netjes aan de regels, had een keer je moeder op bezoek en ja hoor: een positieve test.

Lees verder

Geen quick fix!

De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.

Lees verder

Operatie of niet?

Heb je een blessure of aandoening ? Dan is fysiotherapie vaak uitermate geschikt. Lees er hier meer over.

Lees verder

Fysiotherapie voor je kind

Fysiotherapie bij kinderen wordt nog vaak als spannend gezien door veel ouders. Nergens voor nodig, want ook voor hen kan het veel voordelen met zich meebrengen.

Lees verder

Bekkenklachten: luister naar je lichaam

Jong of oud, man of vrouw, bekkenklachten kunnen bij iedereen voorkomen. Deze kunnen mild zijn, maar ze kunnen je ook hinderen in je dagelijkse functioneren. Lees meer.

Lees verder

Ervaringen

Goede hulp en vriendelijke medewerkers

- Janco

Zeer tevreden over de persoonlijke benadering/aandacht van de therapeut, de behandeling zelf en de goede en duidelijke uitleg. Goede persoonlijke aandacht en begeleiding. Goede inschatting van wat ik aankan en stimulatie om meer te doen zonder over mijn grenzen te gaan. Ze legt heel goed uit wat, waarom en waaruit de behandeling bestaat. Maar op de meest kwetsbare momenten geeft ze ook uitleg waarom het pijn doet. Pijnvrij nu…bedankt Daphne!

- Wendy

Heel tevreden! 5 sterren

- Alice

Afspraak inplannen

Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.