SPORTFYSIOTHERAPIE


Wat is sport fysiotherapie?

Sportfysiotherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie, gericht op blessures, die ontstaan zijn tijdens of door het sporten. De klachten kunnen er voor zorgen, dat de prestaties van de sporter niet optimaal zijn of dat sporten zelfs helemaal niet meer mogelijk is. Belangrijk is om de oorzaak van de klachten te vinden. Door een specifieke benadering van sportblessures volgens de meest recente ontwikkelingen is een optimale behandeling van sporters mogelijk.

Doel van de behandeling is niet alleen het genezen van blessures, maar ook het begeleiden en adviseren van de sporter, zodat een snelle en verantwoorde sporthervatting mogelijk is. De behandeling is ook gericht op het voorkomen van herhaling van dezelfde of andere blessures. Preventie is voor de sportfysiotherapeut heel belangrijk.

Voor wie is sportfysiotherapie?

Sportfysiotherapie is voor iedereen die aan sport doet. Het maakt niet uit welke sport en op welk niveau dat beoefend wordt. Wanneer de sporter niet voluit kan sporten en gehinderd wordt door een blessure, dan kan de sportfysiotherapeut daarbij van dienst zijn.

Wat doet een sportfysiotherapeut?

Tijdens het onderzoek wordt uitgebreid gezocht naar de oorzaak van de klacht of blessure en op welke manier de sporter belemmerd wordt in het beoefenen van zijn of haar sport. Dit gebeurt middels een vraaggesprek en een sportspecifiek onderzoek. Hierbij wordt specifiek gekeken naar de manier van bewegen tijdens het beoefenen van de sport. Iedere sport heeft kenmerkende bewegingen, die vaak voorkomen en iedere sporter doet dat op zijn eigen unieke manier. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de manier van trainen, bijvoorbeeld de trainingsopbouw, de trainingsintensiteit en de trainingsarbeid.

Tijdens de behandeling zal er gewerkt worden met gebruik van de ReHa-boom. Dit is een revalidatie methode waar de diverse stappen van de sport worden doorlopen. Daarnaast zal de sportfysiotherapeut u adviseren, instructie en voorlichting geven. Zonodig zal er een aanpassing in de trainingsarbeid aangebracht worden om tot een uitgebalanceerd trainingsprogramma te komen. Op deze manier kan de sporter, met behoud van zo veel mogelijk activiteiten, op een optimale manier revalideren. Er wordt gewerkt worden aan:

  • het verbeteren van het uithoudingsvermogen
  • het opbouwen van krachttraining
  • het analyseren en trainen van sportspecifieke handelingen
  • het verbeteren van de coördinatie

Op deze manier trachten wij goede voorwaarden te scheppen, zodat de revalidatie zo vlot mogelijk verloopt en de sporter zo snel mogelijk zijn of haar sport kan beoefenen op het gewenste niveau.

Hoe komt u bij de sportfysiotherapeut terecht?

Met uw huisarts, sportarts of specialist kunt u overleggen of sportfysiotherapie in uw geval gewenst is. Deze kan u dan doorverwijzen naar een sportfysiotherapeut.

Wie betaalt de sportfysiotherapie?

Sportfysiotherapie wordt vergoed, net als reguliere fysiotherapie, vanuit de aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar of u aanvullend verzekerd bent.


Ook interessant voor jou

Ervaringen

Goede hulp en vriendelijke medewerkers

- Janco

Zeer tevreden over de persoonlijke benadering/aandacht van de therapeut, de behandeling zelf en de goede en duidelijke uitleg. Goede persoonlijke aandacht en begeleiding. Goede inschatting van wat ik aankan en stimulatie om meer te doen zonder over mijn grenzen te gaan. Ze legt heel goed uit wat, waarom en waaruit de behandeling bestaat. Maar op de meest kwetsbare momenten geeft ze ook uitleg waarom het pijn doet. Pijnvrij nu…bedankt Daphne!

- Wendy

Heel tevreden! 5 sterren

- Alice

Afspraak inplannen

Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.