BLOG


BLOG | 4 september 2023

Q&A: Alles over vergoedingen

Ben je benieuwd of je fysiobehandelingen vergoed krijgt? Dit is een veelgestelde vraag en het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals het type behandeling, je zorgverzekeraar en het soort polis dat je hebt. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van vergoedingen voor fysiobehandelingen.

vergoedingen

Wordt mijn fysiobehandeling vergoed?

De vergoeding van fysiobehandelingen is afhankelijk van verschillende factoren. De meeste Nederlanders hebben een basisverzekering, die een beperkte dekking biedt voor fysiotherapiebehandelingen. Voor jongeren tot 18 jaar worden maximaal 9 behandelingen vergoed. Als je een chronische aandoening hebt die op de chronische lijst fysiotherapie voorkomt, worden de behandelingen vergoed vanaf de 21e behandeling. Voor de eerste 20 behandelingen dien je mogelijk zelf de kosten te dragen, tenzij je aanvullend verzekerd bent.

Wat zijn aanvullende verzekeringen en dekken ze fysiotherapie?

Aanvullende verzekeringen zijn optionele verzekeringen die je kunt afsluiten naast je basisverzekering. Ze bieden extra dekking voor medische kosten, waaronder fysiotherapie. De dekking varieert echter per verzekeraar en polis. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden een vast aantal behandelingen, terwijl andere een percentage van de kosten dekken. Het is daarom belangrijk om de polisvoorwaarden zorgvuldig door te lezen voordat je een aanvullende verzekering afsluit. Overweeg een aanvullende verzekering als je regelmatig fysiotherapie nodig hebt en geen chronische aandoening hebt.

Worden alle fysiobehandelingen vergoed door de aanvullende verzekering?

Niet alle fysiobehandelingen worden volledig vergoed door de aanvullende verzekering. Sommige behandelingen, zoals preventieve behandelingen of behandelingen die niet worden uitgevoerd door een erkende fysiotherapeut, kunnen uitgesloten zijn van vergoeding. Het is daarom essentieel om de polisvoorwaarden van je aanvullende verzekering te raadplegen om de specifieke dekking te begrijpen.

Wat gebeurt er als ik meer behandelingen nodig heb dan vergoed worden?

Als je meer behandelingen nodig hebt dan vergoed worden vanuit de basisverzekering en je aanvullende verzekering, ben je zelf verantwoordelijk voor de extra kosten. Het is verstandig om dit vooraf met je fysiotherapeut te bespreken, zodat je op de hoogte bent van de kosten en eventuele betalingsregelingen kunt treffen.

Geldt er een eigen risico voor fysiotherapie?

Ja, bij fysiotherapie die vergoed wordt vanuit de basisverzekering geldt het eigen risico. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de zorgverzekering begint met vergoeden. Het exacte bedrag van het eigen risico kan per jaar verschillen en wordt vastgesteld door de overheid. Over het algemeen geldt er geen eigen risico voor vergoedingen vanuit aanvullende verzekeringen.

Kan ik zelf een fysiotherapeut kiezen?

Ja, je hebt het recht om zelf een fysiotherapeut te kiezen. Wel is het belangrijk om te controleren of de fysiotherapeut een contract heeft met je zorgverzekeraar, omdat dit invloed kan hebben op de hoogte van de vergoedingen. Gecontracteerde fysiotherapeuten hebben namelijk afspraken gemaakt met de zorgverzekeraar over de vergoedingen. In dit overzicht vind je alle zorgverzekeraars waar wij een contract mee hebben.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Omgaan met chronische pijn

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Eindelijk weer pijnvrij bewegen!

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Wat is de oorzaak van die pijn?

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

Schouder aan schouder je pijn te lijf

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

‘Ik had de hoop opgegeven’

Je bent dan toch aan de beurt. Je hield je netjes aan de regels, had een keer je moeder op bezoek en ja hoor: een positieve test.

Lees verder

Geen quick fix!

De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.

Lees verder

Het nut van dry needling!

De vraag als iemand voor het eerst hoort van dry needling is simpel: wát is het? Soms heb je ervan gehoord via ervaringen van vrienden of familie.

Lees verder

Operatie of niet?

Heb je een blessure of aandoening ? Dan is fysiotherapie vaak uitermate geschikt. Lees er hier meer over.

Lees verder

Fysiotherapie voor je kind

Fysiotherapie bij kinderen wordt nog vaak als spannend gezien door veel ouders. Nergens voor nodig, want ook voor hen kan het veel voordelen met zich meebrengen.

Lees verder

Ervaringen

Goede hulp en vriendelijke medewerkers

- Janco

Zeer tevreden over de persoonlijke benadering/aandacht van de therapeut, de behandeling zelf en de goede en duidelijke uitleg. Goede persoonlijke aandacht en begeleiding. Goede inschatting van wat ik aankan en stimulatie om meer te doen zonder over mijn grenzen te gaan. Ze legt heel goed uit wat, waarom en waaruit de behandeling bestaat. Maar op de meest kwetsbare momenten geeft ze ook uitleg waarom het pijn doet. Pijnvrij nu…bedankt Daphne!

- Wendy

Heel tevreden! 5 sterren

- Alice

Afspraak inplannen

Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.