BLOG


BLOG | 29 mei 2024

‘Ik heb pijn bij bewegen. Wat is eraan te doen?’

Pijn bij bewegen kan een enorme impact hebben op je dagelijks functioneren. Vaak heeft het een flinke invloed op je mobiliteit. Want als bewegen zeer doet, heb je al snel de neiging om het pijnlijke deel van je lichaam zoveel mogelijk te ontzien. En dat kan vervelende gevolgen hebben.

pijn bij bewegen

Oorzaken

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak van pijn bij bewegen. Is het er langzaam ingeslopen of is het een acute pijn? Is het bijvoorbeeld veroorzaakt door:

Eerste hulp bij pijn bij bewegen

De verschillende oorzaken van pijn bij bewegen vragen niet altijd om dezelfde behandelwijze. Maar er is wel een aantal overeenkomsten. Luister naar je lichaam en forceer niets, ga niet door de pijngrens heen door activiteiten te doen die de pijn verergeren en koel (bij een zwelling of ontsteking) of verwarm (bij spierpijn en stijfheid) het pijnlijke gebied. Eventueel kunnen pijnstillers als paracetamol of ibuprofen (wanneer de pijn veroorzaakt wordt door een ontsteking) ook wat verlichting brengen. Lees eerst wel goed de bijsluiter door en raadpleeg een arts als je andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

Raadpleeg professionele hulp

Als pijn bij bewegen heel heftig is, erger wordt, lang aanhoudt of steeds terugkomt, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Bij koorts, zwelling of gevoelloosheid kun je je huisarts raadplegen, maar als het probleem echt bij het bewegen zelf ligt, kun je ook een fysiotherapeut benaderen.

Fysiotherapie

Als fysiotherapeut zijn wij gespecialiseerd in het verbeteren en herstellen van functiestoornissen aan spieren, pezen, banden en gewrichten. Afhankelijk van de oorzaak van jouw pijn bij bewegen kunnen we met onder andere oefentherapie, massage, taping, revalidatie, advisering en/of begeleiding ervoor zorgen dat je pijn stabiliseert, vermindert of helemaal verdwijnt. Daarnaast hebben we ook nog de mogelijkheden om andere, specialistische behandelingen in te zetten als dat wenselijk is. We stellen alles in het werk om de functie van het deel van je lichaam waar je de pijn ervaart weer zoveel mogelijk te verbeteren en te herstellen.

Geen verwijzing nodig

Je kunt gewoon zelf een afspraak bij ons maken. Daar heb je geen verwijzing van je (huis)arts voor nodig. Via onze website kun je eenvoudig zelf je behandeling inplannen op de datum en het tijdstip die jou het beste uitkomen.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Omgaan met chronische pijn

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Eindelijk weer pijnvrij bewegen!

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Wat is de oorzaak van die pijn?

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

Schouder aan schouder je pijn te lijf

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

‘Ik had de hoop opgegeven’

Je bent dan toch aan de beurt. Je hield je netjes aan de regels, had een keer je moeder op bezoek en ja hoor: een positieve test.

Lees verder

Geen quick fix!

De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.

Lees verder

Het nut van dry needling!

De vraag als iemand voor het eerst hoort van dry needling is simpel: wát is het? Soms heb je ervan gehoord via ervaringen van vrienden of familie.

Lees verder

Operatie of niet?

Heb je een blessure of aandoening ? Dan is fysiotherapie vaak uitermate geschikt. Lees er hier meer over.

Lees verder

Fysiotherapie voor je kind

Fysiotherapie bij kinderen wordt nog vaak als spannend gezien door veel ouders. Nergens voor nodig, want ook voor hen kan het veel voordelen met zich meebrengen.

Lees verder

Ervaringen

Goede hulp en vriendelijke medewerkers

- Janco

Zeer tevreden over de persoonlijke benadering/aandacht van de therapeut, de behandeling zelf en de goede en duidelijke uitleg. Goede persoonlijke aandacht en begeleiding. Goede inschatting van wat ik aankan en stimulatie om meer te doen zonder over mijn grenzen te gaan. Ze legt heel goed uit wat, waarom en waaruit de behandeling bestaat. Maar op de meest kwetsbare momenten geeft ze ook uitleg waarom het pijn doet. Pijnvrij nu…bedankt Daphne!

- Wendy

Heel tevreden! 5 sterren

- Alice

Afspraak inplannen

Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.