BLOG


BLOG | 30 januari 2024

Hoe fysiotherapie kan helpen bij een operatieve ingreep

Moet je een operatie ondergaan en wil je je goed voorbereiden? Of wil je op een snelle manier succesvol herstellen na een operatieve ingreep? Dan kan fysiotherapie voor jou een waardevolle rol spelen. De fysiotherapeut leert je hoe om te gaan met pijn en geeft je oefeningen mee die je herstel kunnen versnellen. In ons blog lees je hoe fysiotherapie kan helpen om je gezondheid op peil te houden.

Operatieve ingreep

Fysiotherapie voor een operatieve ingreep

Fysiotherapie voorafgaand aan een operatie wordt pre-operatieve fysiotherapie of prehabilitatie genoemd. Het doel van prehabilitatie is om jou fysiek en mentaal voor te bereiden op de operatie, wat na afloop van de operatieve ingreep kan bijdragen aan een sneller en succesvoller herstel. De fysiotherapeut zal eerst je fysieke conditie beoordelen door te kijken naar je spierkracht, flexibiliteit en mobiliteit. Dit biedt inzicht in eventuele beperkingen of problemen die na een ingreep kunnen optreden. De fysio kan je daarna oefeningen meegeven die je thuis kunt doen voorafgaand aan de operatie, zodat je mobiliteit en spierkracht niet slechter worden. Ook word je voorbereid op de emotionele aspecten van de operatie en het herstel. De fysiotherapeut kan je geruststellen, een luisterend oor bieden en je vooruitgang benadrukken.

Waar kan fysiotherapie vóór een operatie ook aan bijdragen?

Naar de fysiotherapeut gaan voorafgaand aan een operatieve behandeling kan ook bijdragen aan:

Fysiotherapie na een operatieve ingreep

Hoe de fysiotherapeut je na een operatie kan helpen met het herstel is afhankelijk van het type ingreep, je gezondheidstoestand en de aanbevelingen van de arts. Vaak wordt er een individueel behandelplan opgesteld die past bij je fysieke gesteldheid en aansluit op je eigen behoeften. Uiteindelijk heeft de fysiotherapeut het doel om jouw herstelproces te versnellen zodat je je dagelijkse activiteiten zo snel mogelijk weer kunt oppakken. De fysiotherapeut helpt je met het voorkomen van overbelasting en zal zijn kennis en ervaring in jouw herstelproces stoppen. Je krijgt daarbij educatie over zelfzorgtechnieken en thuisoefeningen.

Waar kan fysiotherapie na een operatie ook aan bijdragen?

De fysiotherapeut kan je na afloop van een operatieve ingreep ook helpen bij:

Schell Fysiotherapie

De fysiotherapeut kan een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van je fysieke en mentale gezondheid en een soepel en effectief herstel bevorderen na een operatieve ingreep. Bij Schell Fysiotherapie helpen we je graag met de zorg vóór en na afloop van een operatie. Kies uit één van onze vele behandelingen en plan een afspraak in! Heb je vragen? Neem contact op, zodat we je zo snel mogelijk kunnen helpen!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Omgaan met chronische pijn

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Eindelijk weer pijnvrij bewegen!

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Wat is de oorzaak van die pijn?

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

Schouder aan schouder je pijn te lijf

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

‘Ik had de hoop opgegeven’

Je bent dan toch aan de beurt. Je hield je netjes aan de regels, had een keer je moeder op bezoek en ja hoor: een positieve test.

Lees verder

Geen quick fix!

De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.

Lees verder

Het nut van dry needling!

De vraag als iemand voor het eerst hoort van dry needling is simpel: wát is het? Soms heb je ervan gehoord via ervaringen van vrienden of familie.

Lees verder

Operatie of niet?

Heb je een blessure of aandoening ? Dan is fysiotherapie vaak uitermate geschikt. Lees er hier meer over.

Lees verder

Fysiotherapie voor je kind

Fysiotherapie bij kinderen wordt nog vaak als spannend gezien door veel ouders. Nergens voor nodig, want ook voor hen kan het veel voordelen met zich meebrengen.

Lees verder

Ervaringen

Goede hulp en vriendelijke medewerkers

- Janco

Zeer tevreden over de persoonlijke benadering/aandacht van de therapeut, de behandeling zelf en de goede en duidelijke uitleg. Goede persoonlijke aandacht en begeleiding. Goede inschatting van wat ik aankan en stimulatie om meer te doen zonder over mijn grenzen te gaan. Ze legt heel goed uit wat, waarom en waaruit de behandeling bestaat. Maar op de meest kwetsbare momenten geeft ze ook uitleg waarom het pijn doet. Pijnvrij nu…bedankt Daphne!

- Wendy

Heel tevreden! 5 sterren

- Alice

Afspraak inplannen

Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.