BLOG
Waarom fysiotherapie na een botbreuk belangrijk is
Een ongeluk zit soms in een klein hoekje en dat kan een behoorlijke impact hebben op je functioneren, bijvoorbeeld wanneer je één of meer botten breekt. Ineens ben je beperkt in je doen en laten. Dankzij het zelfherstellend vermogen van je lichaam groeit de fractuur uiteindelijk wel weer aan elkaar, maar daarmee is niet automatisch alles weer als vanouds. Daarvoor is goede begeleiding en revalidatie nodig. In dit blogartikel leggen we je dan ook uit waarom fysiotherapie na een botbreuk zo belangrijk is.
Fabels
Er bestaan nogal wat fabeltjes rondom dat kraken, dat door ons overigens liever ‘manipuleren’ wordt genoemd. Het zouden de botten zijn die dat geluid voortbrengen. En ook zou het slecht voor je zijn om dit te doen. Beide stellingen moeten naar het land der fabelen worden verwezen. Want het geluid heeft niets met je botten te maken én het is ook niet gevaarlijk.
Genezingsproces
Fysiotherapie na een botbreuk draagt namelijk bij aan het genezingsproces, omdat:
- het je mobiliteit bevordert. Direct na de breuk is rust vaak noodzakelijk, maar het is wel belangrijk dat je je gewrichten soepel houdt en je spieren blijft gebruiken.
- het je spierkracht herstelt. De spieren rondom de fractuur verliezen snel aan kracht omdat ze niet of nauwelijks gebruikt worden. Gerichte oefeningen van de fysiotherapeut helpen die spieren te versterken
- het kan helpen om de pijn te verlichten. Hiervoor kan een fysiotherapeut technieken inzetten als massage of elektrotherapie.
Complicaties
Een botbreuk geneest over het algemeen door een periode van rust en tijdelijke immobilisatie. Je lichaam krijgt daardoor te tijd om bloedstolsels en bindweefselcellen aan te maken op de plek van de breuk en vervolgens door kalk nieuwe botcellen aan te maken. Maar waar die rust en immobilisatie goed zijn voor het aan elkaar groeien van de botdelen, zorgen ze ook voor risico’s van complicaties als trombose, stijfheid en chronische pijn.
Fysiotherapie na een botbreuk
Daarom speelt fysiotherapie na een botbreuk ook een belangrijke rol bij de preventie van die complicaties. Met gerichte oefeningen wordt niet alleen de bloedcirculatie verbeterd – en daarmee de kans op het ontstaan van trombose verkleind – maar worden ook stijfheid en beperking van de bewegingsvrijheid verminderd. Daarnaast geeft de fysiotherapeut je ook advies over de juiste houdingen en bewegingen, zodat je overbelasting en verdere blessures voorkomt.
Revalidatie
Het belangrijkste doel van fysiotherapie na een botbreuk is ervoor te zorgen dat je je normale activiteiten weer kunt oppakken. Want vaak kun je dat nog niet goed wanneer de fractuur weer helemaal is geheeld. Als eerste zijn de oefeningen er dan ook op gericht om weer goed te kunnen lopen, bukken en tillen. Maar vaak gaat het revalidatieprogramma nog een stapje verder zodat je je sport weer kunt beoefenen of je vak kunt uitoefenen. Ook zit er een mentaal aspect aan de ondersteuning die je van je fysiotherapeut krijgt, bijvoorbeeld wanneer je bang bent voor een nieuwe blessure of over hoe je beter kunt omgaan met pijn.
Neem contact op
Heb jij een fractuur? Wacht dan niet te lang met contact opnemen. Hoe eerder je start met fysiotherapie na een botbreuk, des te eerder ben jij weer in conditie zodra de breuk is geheeld.
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen
Afspraak inplannen
Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.