BLOG


BLOG | 27 februari 2024

Hoe fysiotherapie kan bijdragen aan blessurepreventie

Blessures zijn vaak onvermijdelijk; helemaal als je dagelijks sport. Van het verzwikken van je enkel en het verrekken van een spier tot het oplopen van ernstiger letsel: het risico op blessures is altijd aanwezig. Gelukkig bestaat de fysiotherapeut, die je kan helpen met het herstel. Maar kan fysiotherapie je ook zorg bieden bij blessurepreventie?

Blessurepreventie

Preventieve zorg: je lichaam beschermen

Vaak denk je bij blessures aan een intensieve sportactiviteit, maar ook in het dagelijks leven is een kleine misstap zo gezet. Als je een blessure oploopt, moet je je dagelijkse activiteiten aanpassen om te herstellen. Rust is op dat moment net even wat belangrijker dan beweging. Op deze manier kun je je blessure leren begrijpen, op een goede manier herstellen en een nieuwe blessure voorkomen. Ook fysiotherapie kan een cruciale rol spelen bij het beschermen van je lichaam tegen een kwetsuur.

Blessurepreventie

Het streven naar een gezonde levensstijl gaat hand in hand met het beschermen en ondersteunen van je lichaam. Daarbij is het voorkomen van blessures net zo belangrijk als het behandelen van blessures. Wij als fysiotherapeuten kunnen daarin een essentiële rol spelen. We zijn niet alleen experts in het behandelen van fysieke ongemakken, maar kunnen ook een belangrijke bijdrage leveren bij blessurepreventie en het bevorderen van je actieve en gezonde levensstijl. Dit wordt gedaan door potentiële risicofactoren te identificeren, zoals zwakke spieren, slechte houdingen of onbalans in het lichaam. Deze persoonlijk aanpak legt een basis voor het samenstellen van jouw individuele trainingsprogramma.

Gepersonaliseerd trainingsprogramma

Als de fysiotherapeut jouw fysieke gesteldheid voor ogen heeft, kan er een gepersonaliseerd trainingsprogramma worden ontworpen met het doel om jouw spieren, stabiliteit en flexibiliteit te versterken. Door aan deze aspecten te werken kan je lichaam zich beter voorbereiden op fysieke activiteiten. Als fysiotherapeuten helpen we je ook bij het aanleren van de juiste technieken en het handhaven van een goede houding. Op deze manier kun je risico’s op blessures verlagen en je algehele bewegingsstabiliteit verbeteren.

Revalideren

Als je eerder last hebt gehad van een ernstige blessure, is je revalidatieproces een belangrijke stap geweest om weer ‘de oude’ te worden. Mede door de hulp van een fysiotherapeut kun je het risico op herhaling van je blessure voorkomen. Als het probleem alsnog terugkeert, is fysiotherapie van onschatbare waarde om je lichamelijke kracht te herstellen, je mobiliteit te verbeteren en de kans op herhaling te verminderen.

Bewustwording

Bewustwording van de signalen die je lichaam aangeeft is ook belangrijk bij blessurepreventie. De fysiotherapie geeft je tijdens het gepersonaliseerde trainingsprogramma daarom ook voorlichting over rust, herstel en het belang van een gebalanceerde levensstijl. Op deze manier kun je de juiste stappen nemen om vervelende kwetsuren te voorkomen.

Je vitaliteit bevorderen met fysiotherapie

Blessurepreventie is een lang proces met het doel om een gezond en actief leven te leiden zonder last te hebben van fysieke ongemakken. Met de deskundige begeleiding van Schell Fysiotherapie kun je blessures voorkomen en werken aan het ontwikkelen van een sterk en gebalanceerd lichaam. Het investeren in blessurepreventie door middel van fysiotherapie is niet alleen een verdediging tegen blessures, maar ook een stap om je eigen lichaam beter te leren kennen, er naar te luisteren en je vitaliteit te bevorderen. Wil je meer weten over blessurepreventie? Neem contact met ons op voor het beste advies of plan je afspraak om te starten met het werken aan een gezond en sterk lichaam!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Omgaan met chronische pijn

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Eindelijk weer pijnvrij bewegen!

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Wat is de oorzaak van die pijn?

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

Schouder aan schouder je pijn te lijf

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

‘Ik had de hoop opgegeven’

Je bent dan toch aan de beurt. Je hield je netjes aan de regels, had een keer je moeder op bezoek en ja hoor: een positieve test.

Lees verder

Geen quick fix!

De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.

Lees verder

Het nut van dry needling!

De vraag als iemand voor het eerst hoort van dry needling is simpel: wát is het? Soms heb je ervan gehoord via ervaringen van vrienden of familie.

Lees verder

Operatie of niet?

Heb je een blessure of aandoening ? Dan is fysiotherapie vaak uitermate geschikt. Lees er hier meer over.

Lees verder

Fysiotherapie voor je kind

Fysiotherapie bij kinderen wordt nog vaak als spannend gezien door veel ouders. Nergens voor nodig, want ook voor hen kan het veel voordelen met zich meebrengen.

Lees verder

Ervaringen

Goede hulp en vriendelijke medewerkers

- Janco

Zeer tevreden over de persoonlijke benadering/aandacht van de therapeut, de behandeling zelf en de goede en duidelijke uitleg. Goede persoonlijke aandacht en begeleiding. Goede inschatting van wat ik aankan en stimulatie om meer te doen zonder over mijn grenzen te gaan. Ze legt heel goed uit wat, waarom en waaruit de behandeling bestaat. Maar op de meest kwetsbare momenten geeft ze ook uitleg waarom het pijn doet. Pijnvrij nu…bedankt Daphne!

- Wendy

Heel tevreden! 5 sterren

- Alice

Afspraak inplannen

Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.