BLOG


BLOG | 7 augustus 2023

Fysiotherapie bij een sportblessure

Het maakt niet uit of je vroeg opstaat om te gaan sporten of liever ’s avonds actief bent; bewegen is een geweldige manier om je lichaam gezond en fit te houden. Helaas brengt sporten ook het risico op blessures met zich mee. Een verkeerde beweging, een ongelukkige val of een botsing met een teamgenoot en het kan al gebeurd zijn. Een sportblessure kan je voor een langere periode aan de zijlijn zetten.

sportblessure

De fysiotherapeut

Om een optimaal herstel te garanderen, is het vaak noodzakelijk om een blessure te behandelen. In sommige gevallen is gedeeltelijke rust voor het blessuregebied het beste. De fysiotherapeut speelt een essentiële rol in dit herstelproces.

Situatie

Stel je voor: een sporter neemt vier weken rust. Ze belasten de blessure minimaal en laten het gebied volledig rusten om het de gelegenheid te geven om te herstellen. Maar zodra ze na die vier weken twee keer hebben gesport, keert de pijn terug. De vier weken rust hebben de pijn doen verminderen, maar de kracht en belastbaarheid van de spier zijn ook afgenomen gedurende deze periode. Het gebied is verzwakt en kan mogelijk nu nog minder verdragen dan vóór de sportblessure. Het is daarom belangrijk om een balans te vinden tussen blijven belasten om de spieren sterker te maken, zonder ze te overbelasten.

Jouw blessure

Bij je eerste bezoek aan de fysiotherapeut wordt altijd een individueel behandelplan opgesteld, waarbij de fysiotherapeut een grondige evaluatie van jouw blessure zal uitvoeren. Je bespreekt je situatie, zodat er een volledig beeld ontstaat van de blessure en hoe vergelijkbare situaties in de toekomst kunnen worden voorkomen. Het behandelplan kan onder andere bestaan uit oefeningen voor thuis, mobilisatietechnieken of manuele therapie.

Herstel van het bewegingsbereik

Na een sportblessure is het vaak nodig om geleidelijk aan de spierkracht en het bewegingsbereik weer op te bouwen. De fysiotherapeut heeft hierin een goed inzicht en stimuleert dit door specifieke oefeningen te geven. Als atleet wil je natuurlijk zo snel mogelijk terug naar je normale routine. De fysiotherapeut begrijpt dit en kan een speciaal revalidatieprogramma opstellen dat gericht is op het herwinnen van specifieke vaardigheden en bewegingen die nodig zijn voor jouw (top)sport. Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Omgaan met chronische pijn

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Eindelijk weer pijnvrij bewegen!

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Wat is de oorzaak van die pijn?

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

Schouder aan schouder je pijn te lijf

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

‘Ik had de hoop opgegeven’

Je bent dan toch aan de beurt. Je hield je netjes aan de regels, had een keer je moeder op bezoek en ja hoor: een positieve test.

Lees verder

Geen quick fix!

De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.

Lees verder

Het nut van dry needling!

De vraag als iemand voor het eerst hoort van dry needling is simpel: wát is het? Soms heb je ervan gehoord via ervaringen van vrienden of familie.

Lees verder

Operatie of niet?

Heb je een blessure of aandoening ? Dan is fysiotherapie vaak uitermate geschikt. Lees er hier meer over.

Lees verder

Fysiotherapie voor je kind

Fysiotherapie bij kinderen wordt nog vaak als spannend gezien door veel ouders. Nergens voor nodig, want ook voor hen kan het veel voordelen met zich meebrengen.

Lees verder

Ervaringen

Goede hulp en vriendelijke medewerkers

- Janco

Zeer tevreden over de persoonlijke benadering/aandacht van de therapeut, de behandeling zelf en de goede en duidelijke uitleg. Goede persoonlijke aandacht en begeleiding. Goede inschatting van wat ik aankan en stimulatie om meer te doen zonder over mijn grenzen te gaan. Ze legt heel goed uit wat, waarom en waaruit de behandeling bestaat. Maar op de meest kwetsbare momenten geeft ze ook uitleg waarom het pijn doet. Pijnvrij nu…bedankt Daphne!

- Wendy

Heel tevreden! 5 sterren

- Alice

Afspraak inplannen

Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.