
BLOG
Kan fysiotherapie helpen bij chronische klachten?
Als fysiotherapeut kunnen wij verlichting brengen bij chronische klachten. In onze praktijk krijgen we daar regelmatig vragen over. De meestgestelde vragen (én de antwoorden) hebben we in dit blogartikel gebundeld.

Vraag 1: wat kan een fysiotherapeut aan mijn chronische klachten doen?
Vaak kunnen we pijn verminderen door middel van gerichte oefeningen en manuele therapie. Dit zorgt ervoor dat de bloedcirculatie verbetert en de spierspanning vermindert. Daardoor gaat je lichaam natuurlijke pijnstillers, zoals endorfines, aanmaken en afgeven. Ook behalen we bij patiënten met (onbegrepen) aanhoudende pijnen van nek, rug, bekken en schouder goede resultaten met onze Neurac trainingsmethode met behulp van het Redcord systeem.
Vraag 2: maar wat gebeurt er dan als bewegen pijn doet?
Onze behandeling is altijd maatwerk. We kijken precies wat je aankunt. Door inzicht te krijgen in jouw pijngrens, beginnen we heel voorzichtig met stretching- en mobiliteitsoefeningen. Hierdoor worden je spieren en gewrichten soepeler en je stijfheid minder. Je zult zien dat je sommige bewegingen weer gemakkelijker kunt maken. Met minder pijn of zelfs zonder pijn!
Vraag 3: kunnen mijn spieren, die door mijn aandoening verzwakt zijn, weer sterker worden?
Ja, dat kan zeker. We zien dat regelmatig bij cliënten met bijvoorbeeld artritis of fibromyalgie. Spierzwakte is daar een veelvoorkomend probleem. Maar door je specifieke versterkingsoefeningen te laten doen, bouw je toch weer spierkracht en uithoudingsvermogen op. Bij chronische klachten gaat het overigens niet altijd over pijnklachten. Je kunt ook denken aan aandoeningen als COPD. Met gerichte oefeningen kunnen cliënten met deze longaandoening hun uithoudingsvermogen verbeteren of op peil houden.
Vraag 4: kan de fysiotherapeut ook iets betekenen bij chronische vermoeidheid?
Extreme vermoeidheid, zoals we dat zien bij cliënten met fibromyalgie en kanker, valt beslist ook onder de chronische klachten. Ook hier gaat het niet om het verlichten van pijn, maar juist om het verbeteren van de conditie en het reguleren van de energiebalans. En al klinkt het misschien tegenstrijdig, juist bij vermoeidheid is het extra belangrijk om te gaan bewegen. Een fysiotherapeut kan je daarbij helpen met een geleidelijke opbouw van lichamelijke activiteit en energiebeheerstrategieën.
Vraag 5: in wat voor mate heb ik zelf invloed op mijn klachten?
Chronische klachten zijn niet altijd te genezen. Maar de fysiotherapeut kan je wel leren ermee om te gaan. Niet alleen door middel van oefeningen en houdingcorrecties, maar ook door je strategieën aan te leren om de pijn te beheersen of je energie beter te reguleren. Op die manier krijg je er meer controle over wat je levenskwaliteit kan verbeteren.
Vraag 6: heb ik een verwijskaart nodig om te worden behandeld?
Nee, bij chronische klachten, of andere klachten van het bewegingsapparaat, heb je geen verwijskaart van je huisarts of specialist nodig. Je kunt rechtstreeks contact met ons opnemen. Fysiotherapie zit gedeeltelijk in het basispakket. Check voor alle zekerheid of je zorgverzekeraar een contract heeft met ons en informeer naar de hoogte van de vergoedingen.
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen

Afspraak inplannen
Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.