BLOG
Rugpijn? De fysiotherapeut kan uitkomst bieden!
Rugpijn komt veel en vaak voor. Bij mensen van alle leeftijden en levensstijlen. Soms gaat het om acute pijn na een blessure of is er een aantoonbare aandoening zoals een hernia. Maar in de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak voor de pijn in je rug te vinden en is het een gevolg van een verkeerde houding, overbelasting of slijtage van spieren, gewrichten, ligamenten of tussenwervelschijven. En al zal de pijn niet in alle gevallen helemaal overgaan, toch kan een fysiotherapeut je helpen om de klachten te verlichten.
Intake
Geen mens is gelijk en dat geldt ook voor de klachten waarmee ze bij ons komen. Er is geen standaardbehandeling, het is altijd maatwerk, en daarom beginnen we eerst met een uitgebreid intakegesprek en onderzoek wanneer je bij ons komt. We stellen je vragen over je medische geschiedenis, je levensstijl, je baan en je rugpijn. Soms is de bron van je pijn duidelijk – zoals bij een hernia – maar vaak is dat niet het geval. Een lichamelijk onderzoek kan dan inzicht geven in je bewegingsbereik, spierkracht en houding.
Behandelplan bij rugpijn
Op basis van al die gegevens stellen we een behandelplan op. Dat kan uit één of meer van de volgende onderdelen bestaan:
- oefentherapie
- manuele therapie
- houdingscorrectie
- pijnbeheer
Oefentherapie
Om je rugpijn te bestrijden, is het goed om oefeningen te doen die zijn gericht op het versterken van de kern- en rugspieren die je ruggengraat ondersteunen. Daarnaast kunnen rekoefeningen je flexibiliteit verbeteren en je spierspanning verminderen en zijn stabilisatieoefeningen van waarde om de stabiliteit van je wervelkolom te verbeteren, zodat eventuele verdere blessures eerder voorkomen kunnen worden.
Manuele therapie
Vastzittende spieren en gewrichten houden je rugpijn vaak in stand. Door manuele therapie worden deze met handmatige technieken – het zogenoemde ‘kraken’ – gemobiliseerd waardoor de bewegingsvrijheid verbetert. Met behulp van massage wordt de doorbloeding verbeterd en de spanning verminderd, wat kan helpen om de pijn te verlichten of weg te nemen.
Houdingscorrectie
Hoe kun jij je dagelijkse werkzaamheden het beste uitvoeren zonder (te veel) gehinderd te worden door je rugpijn? Dat heeft alles met je houding te maken. In welke houding slaap je, werk je en zit je? Wij kunnen je daarin adviseren én aanbevelingen geven voor aanpassingen in je werkplek of thuisomgeving zodat je rug zo min mogelijk belast wordt.
Pijnbeheer
Ook op het gebied van pijnbestrijding kunnen wij als fysiotherapiepraktijk een rol spelen, zoals met elektrotherapie. Een techniek als TENS (Transcutane Elektrische Zenuw Stimulatie) is daar een goed voorbeeld van.
Preventie
Naast behandeling richten we ons ook op preventie van toekomstige rugpijn. Door educatie over het belang van een gezonde levensstijl en/of onderhoudsoefeningen voor thuis om je rug sterk en soepel te houden. Niet altijd is de pijn in je rug volledig te genezen. Dan moet je leren leven met de psychologische aspecten van chronische pijn, en ook daarin kunnen we ondersteuning bieden.
Blijf er niet mee doorlopen
Rugpijn kan een enorme impact hebben op je leven. Blijf er niet mee doorlopen, maar neem contact met ons op.
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen
Afspraak inplannen
Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.