BLOG


BLOG | 30 oktober 2023

De eerste afspraak: dit kun je verwachten

Fysiotherapie bestaat al sinds de eerste helft van de negentiende eeuw en heeft zich doorontwikkeld naar gerichte, moderne technieken. De fysio helpt je op een professionele manier van je blessure af te komen of te revalideren. Maar hoe ziet een eerste afspraak er eigenlijk uit? In dit blogartikel vertellen we je er alles over.

Eerste afspraak

Eerste afspraak

Om je klacht zo goed mogelijk te begrijpen, gaan we eerst altijd in met je gesprek. Dit wordt ook wel een ‘anamnese’ genoemd. We stellen vragen over de klacht, hoe die je belemmert, wat je medische geschiedenis is en of je eerdere behandelingen hebt ondergaan. Ook vragen we naar eventuele relevante informatie over je gezondheid. Op die manier krijgen we een compleet beeld van je klacht. Om je klacht zo goed mogelijk te begrijpen, gaan we eerst altijd in met je gesprek. Dit wordt ook wel een anamnese genoemd. We stellen vragen over de klacht, hoe het je belemmert, wat je medische geschiedenis is en of je eerdere behandelingen hebt ondergaan. Ook vragen we naar eventuele relevante informatie over je gezondheid. Op die manier krijgen we een compleet beeld van je klacht.

Lichamelijk onderzoek

Als aanvulling op de anamnese doen we een lichamelijk onderzoek. Je mag plaatsnemen op de behandelbank en we kijken naar het lichaamsdeel (of de lichaamsdelen) waar je pijn ervaart. We beoordelen je bewegingsbereik, kracht, houding en specifieke symptomen. Dit doen we door middel van speciale, weloverwogen tests. We vragen je bijvoorbeeld om je knie omhoog te doen, je arm achter je rug te leggen of andere bepaalde bewegingen te maken. Dat kan kort pijnlijk voelen, maar betekent wel dat we aanwijzingen hebben.

Diagnose en behandelplan

Na ons gesprek en het lichamelijk onderzoek kunnen we een diagnose stellen. We vertellen je wat er aan de hand is en hoe het is ontstaan. Op basis van alle bevindingen stellen we een behandelplan op. Elk behandelplan ziet er natuurlijk anders uit. Het bevat alle doelen die we stellen en de behandelmethode(s). Dit kan onder andere specifieke oefeningen, manuele therapie, dry needling, taping en elektrische stimulatie omvatten, afhankelijk van jouw klachten.

Aan de slag

Zodra alles helder is, gaan we zo snel mogelijk aan de slag met het behandelplan. Hiervoor zijn vaak meerdere behandelingen nodig. Deze plannen we in. Soms is het bijvoorbeeld nodig om één of twee keer per week langs te komen. In andere gevallen zit er meer tijd tussen. Daarnaast geven we altijd advies mee voor thuis. Misschien moet je je houding aanpassen, of je schoeisel. Dit advies is bedoeld om je klachten zo effectief en snel mogelijk te verlichten.

Meer weten?

Zoals gezegd ziet iedere eerste fysio-afspraak er anders uit. Elke klacht, ieder lichaam en persoon is anders en daar moet altijd rekening mee gehouden worden. Bij Schell Fysiotherapie streven we naar kwaliteit en het oplossen van je hulpvraag. Kamp jij met een blessure of onduidelijke lichamelijke klachten? Neem gerust contact op met ons en wij vertellen je meer!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Omgaan met chronische pijn

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Eindelijk weer pijnvrij bewegen!

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Wat is de oorzaak van die pijn?

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

Schouder aan schouder je pijn te lijf

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

‘Ik had de hoop opgegeven’

Je bent dan toch aan de beurt. Je hield je netjes aan de regels, had een keer je moeder op bezoek en ja hoor: een positieve test.

Lees verder

Geen quick fix!

De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.

Lees verder

Het nut van dry needling!

De vraag als iemand voor het eerst hoort van dry needling is simpel: wát is het? Soms heb je ervan gehoord via ervaringen van vrienden of familie.

Lees verder

Operatie of niet?

Heb je een blessure of aandoening ? Dan is fysiotherapie vaak uitermate geschikt. Lees er hier meer over.

Lees verder

Fysiotherapie voor je kind

Fysiotherapie bij kinderen wordt nog vaak als spannend gezien door veel ouders. Nergens voor nodig, want ook voor hen kan het veel voordelen met zich meebrengen.

Lees verder

Ervaringen

Goede hulp en vriendelijke medewerkers

- Janco

Zeer tevreden over de persoonlijke benadering/aandacht van de therapeut, de behandeling zelf en de goede en duidelijke uitleg. Goede persoonlijke aandacht en begeleiding. Goede inschatting van wat ik aankan en stimulatie om meer te doen zonder over mijn grenzen te gaan. Ze legt heel goed uit wat, waarom en waaruit de behandeling bestaat. Maar op de meest kwetsbare momenten geeft ze ook uitleg waarom het pijn doet. Pijnvrij nu…bedankt Daphne!

- Wendy

Heel tevreden! 5 sterren

- Alice

Afspraak inplannen

Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.