BLOG
Dit zijn de meest blessuregevoelige sporten
Sporten is goed voor je. Voldoende beweging zorgt voor een betere conditie, meer spierkracht, een gezond lichaam en minder kans op medische klachten. Maar sporten brengt ook de nodige risico’s mee, zoals een blessure. In dit artikel lichten we enkele blessuregevoelige sporten uit én vertellen we hoe je een blessure kunt voorkomen.
Wat is een (sport)blessure?
Voordat we de meest blessuregevoelige sporten uitlichten, is het goed om te weten wat een sportblessure is. Kort gezegd is dit een letsel (verwonding) aan een deel van het lichaam. Als atleet loop je het op tijdens een training of wedstrijd. Sportblessures zijn grofweg onder te verdelen in acute blessures en overbelastingsblessures. Onder een acute blessure verstaan we een specifiek trauma, zoals een verstuikte voet of een gekneusde pols. Een overbelastingsblessure ontwikkelt zich geleidelijk als gevolg van herhaalde overbelasting. Voorbeelden zijn een tenniselleboog, een ontstoken pees of shin splints.
Hardlopen
Een van de meest blessuregevoelige sporten is hardlopen. Je lichaam raakt al snel overbelast. Het is een relatief eenzijdige belasting, omdat je constant dezelfde bewegingen maakt. Alle onderdelen van je voeten, knieën, hamstring en heupen zijn snel te lang gebruikt. Rust is dan van belang. Maar het is juist heel verleidelijk om dagelijks te hardlopen, zeker als je bekend bent met de ‘runners high’. Daardoor is er onvoldoende rust en herstel, waardoor de volgende blessures op de loer liggen:
- Achillespeesblessure
- Lopersknie
- Hielspoor
- Zweepslag
Veldvoetbal
Daarnaast staat veldvoetbal bekend om de vele blessures. De oorzaken hiervan zijn uiteenlopend. In de meeste gevallen komt het door een val of een te korte warming-up. Maar in deze sport is er ook sprake van veel fysiek contact, zoals trappen of botsingen. Dat kan wederom voor een blessure zorgen, zoals:
- Knieblessure
- Enkelbandblessure
- Liesblessure
- Hamstringblessure
Fitness
Ook fitness is een blessuregevoelige sport. Hierbij ontstaat een blessure vaak geleidelijk. Je voert bijvoorbeeld een oefening meerdere keren verkeerd uit of je bent oververmoeid. Maar er kunnen ook acute blessures ontstaan, doordat je je verstapt of verdraait. Het is altijd belangrijk om een trainingsschema te volgen, aangepast aan jouw lichaam. Ook is het aan te raden om professionele begeleiding in te schakelen om blessures te voorkomen. Pijnklachten die kunnen ontstaan zijn namelijk:
- Hand- of vingerbreuken
- Schouder- en sleutelbeenblessure
- Ac-gewricht uit de kom
- Ontstekingen in spieren
Schell Fysiotherapie
Een blessure doet pijn. Wanneer je klachten ervaart, is het verstandig om hulp in te schakelen. Bij Schell Fysiotherapie bieden wij sportfysiotherapie aan. Dit is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie. Het is volledig gericht op blessures die ontstaan door sporten. Welke sport of niveau je ook speelt: wanneer een blessure je hindert, zijn wij je graag van dienst. Wil je meer weten? Neem gerust contact op en wij vertellen wat we voor je kunnen betekenen.
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen
Afspraak inplannen
Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.