BLOG


BLOG | 25 december 2023

Dit zijn de meest blessuregevoelige sporten

Sporten is goed voor je. Voldoende beweging zorgt voor een betere conditie, meer spierkracht, een gezond lichaam en minder kans op medische klachten. Maar sporten brengt ook de nodige risico’s mee, zoals een blessure. In dit artikel lichten we enkele blessuregevoelige sporten uit én vertellen we hoe je een blessure kunt voorkomen.

Blessuregevoelige sporten

Wat is een (sport)blessure?

Voordat we de meest blessuregevoelige sporten uitlichten, is het goed om te weten wat een sportblessure is. Kort gezegd is dit een letsel (verwonding) aan een deel van het lichaam. Als atleet loop je het op tijdens een training of wedstrijd. Sportblessures zijn grofweg onder te verdelen in acute blessures en overbelastingsblessures. Onder een acute blessure verstaan we een specifiek trauma, zoals een verstuikte voet of een gekneusde pols. Een overbelastingsblessure ontwikkelt zich geleidelijk als gevolg van herhaalde overbelasting. Voorbeelden zijn een tenniselleboog, een ontstoken pees of shin splints.

Hardlopen

Een van de meest blessuregevoelige sporten is hardlopen. Je lichaam raakt al snel overbelast. Het is een relatief eenzijdige belasting, omdat je constant dezelfde bewegingen maakt. Alle onderdelen van je voeten, knieën, hamstring en heupen zijn snel te lang gebruikt. Rust is dan van belang. Maar het is juist heel verleidelijk om dagelijks te hardlopen, zeker als je bekend bent met de ‘runners high’. Daardoor is er onvoldoende rust en herstel, waardoor de volgende blessures op de loer liggen:

Veldvoetbal

Daarnaast staat veldvoetbal bekend om de vele blessures. De oorzaken hiervan zijn uiteenlopend. In de meeste gevallen komt het door een val of een te korte warming-up. Maar in deze sport is er ook sprake van veel fysiek contact, zoals trappen of botsingen. Dat kan wederom voor een blessure zorgen, zoals:

Fitness

Ook fitness is een blessuregevoelige sport. Hierbij ontstaat een blessure vaak geleidelijk. Je voert bijvoorbeeld een oefening meerdere keren verkeerd uit of je bent oververmoeid. Maar er kunnen ook acute blessures ontstaan, doordat je je verstapt of verdraait. Het is altijd belangrijk om een trainingsschema te volgen, aangepast aan jouw lichaam. Ook is het aan te raden om professionele begeleiding in te schakelen om blessures te voorkomen. Pijnklachten die kunnen ontstaan zijn namelijk:

Schell Fysiotherapie

Een blessure doet pijn. Wanneer je klachten ervaart, is het verstandig om hulp in te schakelen. Bij Schell Fysiotherapie bieden wij sportfysiotherapie aan. Dit is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie. Het is volledig gericht op blessures die ontstaan door sporten. Welke sport of niveau je ook speelt: wanneer een blessure je hindert, zijn wij je graag van dienst. Wil je meer weten? Neem gerust contact op en wij vertellen wat we voor je kunnen betekenen.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Omgaan met chronische pijn

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Eindelijk weer pijnvrij bewegen!

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Wat is de oorzaak van die pijn?

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

Schouder aan schouder je pijn te lijf

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

‘Ik had de hoop opgegeven’

Je bent dan toch aan de beurt. Je hield je netjes aan de regels, had een keer je moeder op bezoek en ja hoor: een positieve test.

Lees verder

Geen quick fix!

De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.

Lees verder

Het nut van dry needling!

De vraag als iemand voor het eerst hoort van dry needling is simpel: wát is het? Soms heb je ervan gehoord via ervaringen van vrienden of familie.

Lees verder

Operatie of niet?

Heb je een blessure of aandoening ? Dan is fysiotherapie vaak uitermate geschikt. Lees er hier meer over.

Lees verder

Fysiotherapie voor je kind

Fysiotherapie bij kinderen wordt nog vaak als spannend gezien door veel ouders. Nergens voor nodig, want ook voor hen kan het veel voordelen met zich meebrengen.

Lees verder

Ervaringen

Goede hulp en vriendelijke medewerkers

- Janco

Zeer tevreden over de persoonlijke benadering/aandacht van de therapeut, de behandeling zelf en de goede en duidelijke uitleg. Goede persoonlijke aandacht en begeleiding. Goede inschatting van wat ik aankan en stimulatie om meer te doen zonder over mijn grenzen te gaan. Ze legt heel goed uit wat, waarom en waaruit de behandeling bestaat. Maar op de meest kwetsbare momenten geeft ze ook uitleg waarom het pijn doet. Pijnvrij nu…bedankt Daphne!

- Wendy

Heel tevreden! 5 sterren

- Alice

Afspraak inplannen

Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.