BLOG


BLOG | 26 maart 2024

Het belang van een goede houding voor gezonde schouders

Hoe lang zit jij op een dag? Onder meer door het gebruik van digitale apparaten vergeten we soms om elke dag genoeg te bewegen. Ook een goede houding kan daaronder lijden, wat met name een effect heeft op onze schouders. Schell Fysiotherapie helpt je met een gezonde lichaamshouding en pijnvrije schouders!

Houding

Het schoudergewricht

De schouder is één van de meest complexe en beweeglijke gewrichten in ons lichaam. Schouders bieden je niet alleen de vrijheid om je armen in verschillende richtingen te bewegen, maar ondersteunen ook de algehele mobiliteit van het bovenlichaam. De schouder speelt dus een cruciale rol bij tal van onze dagelijkse activiteiten. Het schoudergewricht is met name gevoelig voor de effecten van een slechte lichaamshouding. Een goed postuur is dus essentieel om het schoudergewricht gezond en goed functioneel te houden.

De impact van een slechte houding voor je schouders

Een slechte lichaamshouding ontstaat bijvoorbeeld doordat je te veel voorovergebogen achter je bureau zit. Dit kan problemen opleveren voor je schouders:

Fysiotherapie als hulpmiddel

Fysiotherapie kan je niet alleen hulp bieden bij het verlichten van je schouderklachten, maar kan ook een rol spelen bij het bevorderen van een gezonde lichaamshouding en het voorkomen van toekomstige problemen. De fysiotherapeut kan je houdingsproblemen aanpakken, waardoor je schouders weer gezond kunnen functioneren zonder dat ze pijn veroorzaken. Bij Schell Fysiotherapie helpen we je door:

  1. Evaluatie: je lichaamshouding en schouderfunctie worden beoordeeld om specifieke problemen te identificeren.
  2. Houdingscorrectie oefeningen: je krijgt oefeningen om je spieren te versterken en postuur te verbeteren.
  3. Voorlichting: de fysiotherapeut geeft je uitleg over ergonomie, zitten en tillen om bewustwording van een goed postuur te vergroten. Daarnaast geeft de therapeut advies over hoe je je gezonde lichaamshouding kunt behouden in dagelijkse activiteiten.
  4. Mobilisatie: met bepaalde technieken kunnen fysiotherapeuten de mobiliteit van je schouders verbeteren.

Houdingscorrectie oefeningen

Om je lichaamshouding te versterken maakt de fysiotherapeut oefenprogramma’s om specifieke spiergroepen te versterken die betrokken zijn bij het handhaven van een goed postuur. Er wordt vooral gericht op het versterken van de buikspieren, rugspieren en bekkenbodemspieren. Deze spiergroepen behoren tot het centrale gedeelte van het lichaam. Een stabiele kern met versterkte spieren ondersteunt de wervelkom en gewrichten, waardoor het eenvoudiger wordt om een rechte en stabiele lichaamshouding te behouden. De oefenprogramma’s omvatten vaak strekoefeningen, mobilisatie-oefeningen en evenwichtsoefeningen.

Geen schouderklachten dankzij Schell Fysiotherapie

Een goed postuur is dus een belangrijk onderdeel voor een gezond en sterk lichaam. Schell Fysiotherapie kan je verlichting geven als je te maken hebt met schouderklachten. Door middel van verschillende behandelingen zoals medical taping, dry needling, EPTE, manuele therapie of schouderspecialisatie kunnen je klachten worden verminderd en je lichaamshouding worden verbeterd. Neem contact op om te kijken welke behandeling het meest geschikt is voor jou en plan vervolgens een afspraak in!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Omgaan met chronische pijn

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Eindelijk weer pijnvrij bewegen!

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Wat is de oorzaak van die pijn?

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

Schouder aan schouder je pijn te lijf

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

‘Ik had de hoop opgegeven’

Je bent dan toch aan de beurt. Je hield je netjes aan de regels, had een keer je moeder op bezoek en ja hoor: een positieve test.

Lees verder

Geen quick fix!

De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.

Lees verder

Het nut van dry needling!

De vraag als iemand voor het eerst hoort van dry needling is simpel: wát is het? Soms heb je ervan gehoord via ervaringen van vrienden of familie.

Lees verder

Operatie of niet?

Heb je een blessure of aandoening ? Dan is fysiotherapie vaak uitermate geschikt. Lees er hier meer over.

Lees verder

Fysiotherapie voor je kind

Fysiotherapie bij kinderen wordt nog vaak als spannend gezien door veel ouders. Nergens voor nodig, want ook voor hen kan het veel voordelen met zich meebrengen.

Lees verder

Ervaringen

Goede hulp en vriendelijke medewerkers

- Janco

Zeer tevreden over de persoonlijke benadering/aandacht van de therapeut, de behandeling zelf en de goede en duidelijke uitleg. Goede persoonlijke aandacht en begeleiding. Goede inschatting van wat ik aankan en stimulatie om meer te doen zonder over mijn grenzen te gaan. Ze legt heel goed uit wat, waarom en waaruit de behandeling bestaat. Maar op de meest kwetsbare momenten geeft ze ook uitleg waarom het pijn doet. Pijnvrij nu…bedankt Daphne!

- Wendy

Heel tevreden! 5 sterren

- Alice

Afspraak inplannen

Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.