BLOG


BLOG | 29 april 2025

5 vragen over pijn bij het wandelen 

Wandelen is goed voor je. Het zorgt voor een betere conditie, sterkere botten en spieren, helpt in de strijd tegen overgewicht (en verkleint daarmee de kans op hart- en vaatziekten) en het geeft ontspanning. Het is een eenvoudige en goedkope manier om fit te worden en te blijven. Maar wat nu als dat voor jou niet werkt, omdat je altijd pijn bij het wandelen ervaart? Daar krijgen wij in onze praktijk regelmatig vragen over en onze antwoorden daarop willen we graag met je delen.

pijn bij het wandelen

‘Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van pijn bij het wandelen?’

De oorzaken waardoor mensen pijn bij het wandelen krijgen, kunnen heel verschillend zijn. Van overbelasting, slecht schoeisel, een verkeerde wandeltechniek of spierzwakte tot een onderliggende medische aandoening zoals artritis, hielspoor of een peesontsteking. Geen mens is gelijk en dat geldt ook voor de klacht op zich. Daarom is onze behandeling altijd maatwerk. We stellen de therapie precies af op wat jij nodig hebt.

‘Hoe kan ik voorkomen dat mijn voeten zeer gaan doen?’

Veel klachten worden veroorzaakt door verkeerde schoenen. Controleer dus eerst of je schoenen wel goed passen en genoeg steun bieden. Soms kan een inlegzool al een goede oplossing zijn om pijn bij het wandelen te voorkomen. Maar ook je sokken zijn belangrijk. Draag het liefst ademende sokken zonder naden om blaren te voorkomen.

‘Hoe kan ik heuppijn voorkomen?’

Ook hier is het belangrijk om naar de basis te kijken. Draag je goede schoenen? Passen ze goed en bieden ze voldoende steun? Las tijdens het lopen af en toe even een pauze in om je heup- en bilspieren te strekken. Je kunt de spieren rond je heupen sterker maken door bepaalde oefeningen te doen en voor een goede houding te zorgen.

‘Kunnen blessures voorkomen worden?’

Ook al is wandelen een laagdrempelige manier van bewegen, toch kun je er blessures door oplopen. Pijn bij het wandelen kun je al voor een groot deel voorkomen door zowel de afstanden die je wandelt als het tempo geleidelijk op te voeren. Voeg krachttraining en rek- en strekoefeningen toe aan je routine en zorg voor een goede warming-up en cooling-down. En, we noemden het al eerder: zorg voor goede schoenen.

‘Kan de fysiotherapeut hierin nog iets betekenen?’

Jazeker. Wanneer jij regelmatig pijn bij het wandelen ervaart, kun je bij ons terecht voor schoen- en voetadvies. Wij kijken niet alleen hoe we je pijn kunnen verminderen, maar vooral ook naar de oorzaak ervan. Daarom maken we onder meer een digitale voetspiegel die laat zien hoe de belasting van jouw voetdruk is verdeeld. Dat stelt ons in staat om zelfs de kleinste afwijkingen op te merken. Kleine afwijkingen die op den duur tot blessures zouden kunnen leiden, en die we kunnen opheffen door zooltjes aan te meten. Zooltjes op maat waarmee je jouw lichaamsbalans herstelt.

Loop er niet mee door

Wandelen is goed voor je en wanneer jij regelmatig pijn bij het wandelen ervaart, is het tijd om er wat aan te doen. Neem contact op en plan een intakegesprek!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Omgaan met chronische pijn

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Eindelijk weer pijnvrij bewegen!

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Wat is de oorzaak van die pijn?

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

Schouder aan schouder je pijn te lijf

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

‘Ik had de hoop opgegeven’

Je bent dan toch aan de beurt. Je hield je netjes aan de regels, had een keer je moeder op bezoek en ja hoor: een positieve test.

Lees verder

Geen quick fix!

De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.

Lees verder

Het nut van dry needling!

De vraag als iemand voor het eerst hoort van dry needling is simpel: wát is het? Soms heb je ervan gehoord via ervaringen van vrienden of familie.

Lees verder

Operatie of niet?

Heb je een blessure of aandoening ? Dan is fysiotherapie vaak uitermate geschikt. Lees er hier meer over.

Lees verder

Fysiotherapie voor je kind

Fysiotherapie bij kinderen wordt nog vaak als spannend gezien door veel ouders. Nergens voor nodig, want ook voor hen kan het veel voordelen met zich meebrengen.

Lees verder

Ervaringen

Goede hulp en vriendelijke medewerkers

- Janco

Zeer tevreden over de persoonlijke benadering/aandacht van de therapeut, de behandeling zelf en de goede en duidelijke uitleg. Goede persoonlijke aandacht en begeleiding. Goede inschatting van wat ik aankan en stimulatie om meer te doen zonder over mijn grenzen te gaan. Ze legt heel goed uit wat, waarom en waaruit de behandeling bestaat. Maar op de meest kwetsbare momenten geeft ze ook uitleg waarom het pijn doet. Pijnvrij nu…bedankt Daphne!

- Wendy

Heel tevreden! 5 sterren

- Alice

Afspraak inplannen

Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.