KINETIC CONTROL


Kinetic Control

Kinetic Control is een bewegings- en stabilisatietraining. Bij pijn en pathologie gaat men bewegen in patronen met spieren die eigenlijk geschikt zijn voor hoge belasting. De spieren die qua samenstelling en bouw meer geschikt voor laag belaste activiteiten (denk hierbij bijvoorbeeld aan stilstaan of aan slenteren) worden min of meer uitgeschakeld. Deze compensatiesystemen leiden echter tot vermoeidheid en pijn in de aangedane gebieden, omdat de spieren die geschikt zijn voor een hoge belasting over het algemeen een veel korter uithoudingsvermogen hebben.

Binnen de behandeling dienen de veranderde bewegingspatronen opgespoord te worden en adequaat behandeld te worden met gerichte oefeningen. De verstoorde patronen worden op deze wijze onderkend en door middel van gerichte instructie getraind. Chronische klachten kunnen herstellen, hardnekkige en steeds weer terugkerende blessures worden voorkomen en sportprestaties zullen door een ander bewegingsgedrag verbeteren.

De spieren die we kunnen onderscheiden zijn:

  • de lokale stabilatoren, die enkel een gewricht controleren
  • de globale stabilatoren, die meerdere gewrichten controleren
  • de mobilisatiespieren, die verantwoordelijk zijn voor het maken van bewegingen

‘Core-stability’ is de Engelse term voor ‘rompstabiliteit’. De stabiliteit van een gewricht is afhankelijk van drie pijlers:

  • de spieren
  • de botten, ligamenten en gewrichtskapsels
  • het zenuwstelsel (aansturingsmechanisme van de spieren)

Deze drie systemen moeten zodanig samenwerken dat ze op een veilige en efficiënte manier krachten kunnen overbrengen. Ieder systeem moet ontwikkeld worden; dan pas is er sprake van stabiliteit. Als dit niet het geval is, is er sprake van ‘instabiliteit’. Dit zal op termijn gaan leiden tot klachten en blessures. Wat voor een enkel gewricht geldt gaat ook op voor de gehele romp, een verzameling van vele gewrichten. Een stevige rug-, schouder- en bekkengordel zullen eraan bijdragen dat het rendement van de arm- en beenspieren wordt verhoogd, waardoor de krachten vanuit de arm- en beenspieren uiteindelijk beter worden overgedragen aan de handen en voeten.

De spieren onder in de romp vormen bijvoorbeeld een belangrijke basis waarop de rest van de rug steunt. Deze spieren kunnen gezien worden als stabilisatoren van de onderrug en moeten dus voortdurend aangespannen worden tijdens inspanning. Ze hoeven niet heel erg sterk te zijn, maar ze moeten wel aangestuurd worden en een lage vermoeibaarheid hebben.

Bij bijvoorbeeld hardlopers is dat dus een belangrijke factor om rekening mee te houden en om na het testen voldoende aandacht te geven tijdens de trainingen.

Een recent onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Australian Journal of Physiotherapy’ geeft aan dat stabilisatieoefeningen van de romp pijn en ongemak verminderen bij mensen met chronische lage rugklachten, maar niet bij mensen die kortdurend lage rugklachten hebben. Bovendien werd er gevonden dat rompstabilisatieoefeningen kunnen helpen bij hoofdpijn, nekpijn en pijn in het bekken, alsmede ter voorkoming van lage rugklachten. Het is dus een effectieve en eenvoudige manier ter behandeling en voorkoming van vele pijnklachten aan de wervelkolom.

U ziet dat het niet alleen in de sport zinvol is om de stabiliteit van de romp te trainen, maar ook tijdens de revalidatie / behandeling van patiënten in de reguliere praktijk. In onze fysiotherapiepraktijk maken we hiervan dan ook dankbaar gebruik.


Ook interessant voor jou

Ervaringen

Goede hulp en vriendelijke medewerkers

- Janco

Zeer tevreden over de persoonlijke benadering/aandacht van de therapeut, de behandeling zelf en de goede en duidelijke uitleg. Goede persoonlijke aandacht en begeleiding. Goede inschatting van wat ik aankan en stimulatie om meer te doen zonder over mijn grenzen te gaan. Ze legt heel goed uit wat, waarom en waaruit de behandeling bestaat. Maar op de meest kwetsbare momenten geeft ze ook uitleg waarom het pijn doet. Pijnvrij nu…bedankt Daphne!

- Wendy

Heel tevreden! 5 sterren

- Alice

Afspraak inplannen

Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.