Speciaal Optimaal hardlopen met RunningSmart

Optimaal hardlopen met RunningSmart

  • Gepubliceerd in Nieuws
  • Gelezen 5290 keer

Het mooie weer komt er weer aan en veel mensen gaan weer werken aan hun conditie. Een gemakkelijke en goedkope manier om dit te doen is hard­lopen. Toch zijn er een aantal hardloopprobleempjes die zich kunnen voordoen. Om goed van start te gaan, is het belangrijk van tevoren te weten welke obstakels je op je weg naar een goede gezondheid en veel loopplezier kunt tegenkomen. Om te zorgen voor een goede blessurepreventie en een gepersonaliseerd hardloopschema, is het verstandig om je vooraf te laten screenen. Een goede partner hierbij is een RunningSmart -­coach/ -­fysiotherapeut.

'Betere prestaties, minder kans op blessures'

RunningSmart is een unieke tool met het oog op blessurepreventie en prestatieverbetering bij hardlopen. Het wordt gebruikt door een netwerk van coaches en fysiotherapeuten, die klaarstaan om hardlopers te begeleiden. RunningSmart maakt gebruik van een unieke testbatterij. Via functionele bewegingstesten worden bewegingscontrole, lenigheid, kracht en stabiliteit geëvalueerd. Het is ontwikkeld om een goede inschatting te kunnen maken van de risico’s op blessures. Door het advies zal de kans op blessures of terugval van blessures verminderen en de prestaties van de loper verbeteren.

Screening

Tijdens het eerste contact wordt er een vragenlijst afgenomen en is er een vraaggesprek in verband met de klachten van de (beginnend) atleet, knelpunten in het lichamelijk functioneren, blessures in het verleden, behandelingen in het verleden, manier van trainen, wat er al gedaan wordt aan preventie en/of krachttraining enzovoort. Daarna wordt er een uitgebreide screening gedaan, waarbij via specifieke testen een evaluatie wordt gemaakt naar kracht, spiercontrole, lenigheid en coördinatie, en er wordt gekeken naar bewegingsstoornissen of bewegingsbeperkingen.

Analyse en advies

De gegevens worden tegelijkertijd ingevoerd in de RunningSmart online-tool en worden verwerkt tot een rapport. Aan de hand van deze analyse wordt er een advies gegeven en een oefenprogramma (stabilisatieoefeningen, lenigheid, kracht enzovoort) opgesteld waarin specifiek gewerkt wordt rond de 'zwakke schakels'. De Running-Smart-coach/ -fysiotherapeut kan ook zelf de nodige optimalisaties invoeren om het oefenprogramma en  advies verder te finetunen.

Oefenprogramma

Tijdens het tweede contact worden de resultaten verder besproken en wordt uitgelegd waar de specifieke knelpunten liggen. Het oefenprogramma (stabilisatieoefeningen, stretching, loopschema...) wordt in detail uitgelegd en aangeleerd. Aangezien een correcte uitvoering van groot belang is om tot goede resultaten te komen, zal dit gebeuren met de nodige zorg en oog voor detail. Indien noodzakelijk kunnen er na deze sessie nog bijkomende contactmomenten ingepland worden voor verdere vervolg en bijsturing.

RunningSmart is er voor beginners, recreatieve en competitieve  lopers.

Erwin Schell

E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.