BLOG


BLOG | 1 september 2021

Wat is de oorzaak van die pijn?

Tijdens het sporten was er zomaar die heftige pijn, je schouder zit ineens vast en doet vreselijk zeer of je miste de laatste trede van de trap waardoor je enkel dubbelklapte. Een blessure kun je zomaar, en op elk moment, oplopen. Tenzij het om een botbreuk gaat, is vaak niet te zeggen wat er exact aan de hand is, omdat op een röntgenfoto niet alles te zien is. Wat is dan de oorzaak van je pijn.

oorzaak

Bij röntgenonderzoek worden, met behulp van röntgenstraling, weefsels zichtbaar die kalk bevatten, namelijk botten. Maar als jij weefselschade aan spieren, pezen, gewrichtskapsels of banden hebt, komt dit op een röntgenfoto doorgaans niet (duidelijk) naar voren en moet je afgaan op de resultaten van een lichamelijk onderzoek.

Echografie om de oorzaak te achterhalen

Om tóch een juiste diagnose te kunnen stellen, maakt Schell Fysiotherapie gebruik van echografie. Deze techniek, die gebruikmaakt van geluidsgolven, is bij het grote publiek vooral bekend als middel om de duur van een zwangerschap te bepalen en de groei van het ongeboren kindje te volgen. Maar het is tegenwoordig ook een vrij nieuwe specialisatie binnen de fysiotherapie, omdat het een directe weergave van beweging, functie en anatomie van het lichaam geeft. Niet alleen weefselschade na een (sport) blessure is hier goed mee te beoordelen, maar ook de mate van weefselherstel tijdens de revalidatie kan ermee worden bewaakt. Het levert dan ook veel meer en sneller informatie op dan het gebruikelijke lichamelijke onderzoek.

Veilig en niet pijnlijk

Het echografisch onderzoek zelf is absoluut niet pijnlijk of belastend. Afhankelijk van het te onderzoeken gebied neem je plaats op een stoel of de behandelbank. Er wordt een transparante gel aangebracht, wat even koud aanvoelt, waarna met een zogenoemde ‘transducer’ over de huid wordt heen en weer bewogen. De transducer zendt hoog frequente geluidsgolven uit die door de verschillende weefsels in het lichaam worden geabsorbeerd en weerkaatst. Hier voel je niets van en het is niet schadelijk. De dichtheid van het weefsel bepaalt de frequentie van de weerkaatsing. Elke frequentie verschijnt als een andere grijswaarde op het beeldscherm, waardoor een goed beeld wordt verkregen van de blessure.

Duidelijkheid

Juist door precies te weten of het nu om een spierscheur of kalkneerslag gaat, of je te maken hebt met een peesontsteking of een scheur in de pees, of er sprake is van gewrichtsslijtage of een kapselontsteking, kan er een goede behandeling worden afgestemd en kan het proces van genezing precies worden gevolgd. Je krijgt meteen te horen wat de oorzaak is van je pijn en een verslag van het onderzoek krijg je mee naar huis of wordt naar je verwijzer doorgestuurd.

Dit artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Zeeland.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Omgaan met chronische pijn

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Eindelijk weer pijnvrij bewegen!

Een gezond lichaam zit ingenieus in elkaar. Bewegen gaat schijnbaar vanzelf: zonder erbij na te denken, worden
je spieren automatisch aangestuurd en gebeurt er wat jij wilt.

Lees verder

Schouder aan schouder je pijn te lijf

Vaak heb je pas in de gaten hoe vaak je een lichaamsdeel gebruikt als deze pijn begint te doen. Je schouder is daar een goed voorbeeld van.

Lees verder

‘Ik had de hoop opgegeven’

Je bent dan toch aan de beurt. Je hield je netjes aan de regels, had een keer je moeder op bezoek en ja hoor: een positieve test.

Lees verder

Geen quick fix!

De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.

Lees verder

Het nut van dry needling!

De vraag als iemand voor het eerst hoort van dry needling is simpel: wát is het? Soms heb je ervan gehoord via ervaringen van vrienden of familie.

Lees verder

Operatie of niet?

Heb je een blessure of aandoening ? Dan is fysiotherapie vaak uitermate geschikt. Lees er hier meer over.

Lees verder

Fysiotherapie voor je kind

Fysiotherapie bij kinderen wordt nog vaak als spannend gezien door veel ouders. Nergens voor nodig, want ook voor hen kan het veel voordelen met zich meebrengen.

Lees verder

Bekkenklachten: luister naar je lichaam

Jong of oud, man of vrouw, bekkenklachten kunnen bij iedereen voorkomen. Deze kunnen mild zijn, maar ze kunnen je ook hinderen in je dagelijkse functioneren. Lees meer.

Lees verder

Ervaringen

Goede hulp en vriendelijke medewerkers

- Janco

Zeer tevreden over de persoonlijke benadering/aandacht van de therapeut, de behandeling zelf en de goede en duidelijke uitleg. Goede persoonlijke aandacht en begeleiding. Goede inschatting van wat ik aankan en stimulatie om meer te doen zonder over mijn grenzen te gaan. Ze legt heel goed uit wat, waarom en waaruit de behandeling bestaat. Maar op de meest kwetsbare momenten geeft ze ook uitleg waarom het pijn doet. Pijnvrij nu…bedankt Daphne!

- Wendy

Heel tevreden! 5 sterren

- Alice

Afspraak inplannen

Plan je afspraak in via MijnZorgtoegang.